Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puruvedelle uusia kalastusrajoituksia keväällä syntyneen norppakuutin vuoksi – Verkkokalastusta kannattaa nyt vältellä omalla päätöksellä, sanoo kalastusbiologi

Metsähallitus aikoo asettaa saimaannorpan suojelemiseksi uusia kalastusrajoituksia Puruvedelle syntyneen kuutin pesäpaikan ympärille touko-kesäkuun aikana.

Metsähallitus aikoo asettaa saimaannorpan suojelemiseksi uusia kalastusrajoituksia Puruvedelle syntyneen kuutin pesäpaikan ympärille touko-kesäkuun aikana.

Nyt havaitun pesimäalueen laajentumisen vuoksi Pohjois-Savon ely-keskus aloittaa myös neuvottelut vesialueen omistajien kanssa. Kalastusrajoituksen asettaminen ja sopimuksen tekeminen edellyttävät osakaskuntien ylimääräisen kokouksen päätöstä.

Ely-keskuksen kalastusbiologi Teemu Hentinen kertoo, että Puruvedellä vesialueen omistus on pirstaleista ja potentiaalisia sopimuskumppaneita on kymmeniä.

– Kattavien kalastusrajoitusten asettaminen kestää kuukausia. Verkkokalastusta kannattaa vältellä kalastajien omalla päätöksellä kevään ja alkukesän ajan, Hentinen sanoo tiedotteessa.

– Voimassa olevien kalastuslupien ehtojen muuttaminen edellyttää Metsähallituksen päätöstä asiasta, kalastuslupien haltijoiden tiedottamista ja lupa-alueiden ehtojen muuttamista, kertoo kalastuksen erityisasiantuntija Eetu Karhunen tiedotteessa.

Rajoitusalueiden ulkopuolelle ja reuna-alueille syntyneiden kuuttien määrä voi vielä kasvaa, kun Metsähallituksen organisoimat pesälaskennat ja niiden tuloksia tarkentavat pesäpaikkasukellukset saadaan tehtyä ja aineisto käsiteltyä kevään aikana.

Saimaannorppien kuuttien pesälaskennoissa on todettu tähän mennessä kahden kuutin syntyneen kalastusrajoitusalueiden ulkopuolelle ja kolmen reuna-alueelle Pihlajavedellä, Etelä-Saimaalla ja Puruvedellä, kerrotaan Pohjois-Savon ely-keskuksen tiedotteessa.

Ely-keskus arvioi, että Etelä-Saimaalla sopimustarjoukset ja päätökset niistä saadaan nopeasti.

Puruvedelle syntynyt kuutti ei ole valtioneuvoston asetusaluetta, joten siellä suojelutavoitteeseen pyritään osakaskuntien vapaaehtoisilla sopimuksilla. Osakaskuntien sopimusalueista maksetaan korvausta vuosittain 2,5 euroa hehtaarilta.

Metsähallitus päättää kalastusrajoituksista valtion yleisvesien osalta. Metsähallitus tiedottaa kaupallisen kalastuksen ja vapaa-ajankalastuksen lupaehtojen muutoksista verkkosivuilla täällä.

Voimassa olevat kalastusrajoitukset löytyvät täältä.