Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maaseutuhankkeisiin jaossa peräti 4,2 miljoonaa euroa Savonlinnan seudun, Juvan ja Joroisten alueille

Kehitysrahoituksesta 43 prosenttia tulee EU:lta, 37 prosenttia valtiolta ja 20 prosenttia kunnilta.

Savonlinnan seudun, Juvan ja Joroisten maaseutuhankkeisiin on jaossa 4,2 miljoonaa euroa seuraavien neljän vuoden ajalle.

Hankkeet koordinoiva ja hyväksyvä SavonLuotsi Leader tiedotti paikalliskehittämisen rahoituksesta, kun maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi Leader-toimintaryhmien paikalliset kehittämisstrategiat ja niiden suuntaa antavat rahoituskehykset.

Savonlinnan seudulla vastaavia aluerahoja jakoi aiemmin Piällysmies ry, mutta se korvattiin uudelle SavonLuotsilla, kun Sulkava, Rantasalmi, Juva ja Joroinen tulivat mukaan samaan pakettiin.

Kehitysrahoituksesta 43 prosenttia tulee EU:lta, 37 prosenttia valtiolta ja 20 prosenttia kunnilta. Suomessa toimii tulevalla rahoituskaudella 52 Leader-ryhmää, ja toiminta kattaa koko Suomen.

SavonLuotsi Leader ry:n tukikelpoisella maaseutualueella on asukkaita noin 29 000. Toiminta-aluetta ovat Joroinen, Juva, Rantasalmi, Sulkava, Enonkoski ja Savonlinnan maaseutualueet. SavonLuotsi Leader ry aloitti toimintansa 1.1.2023, kun Rajupusu ry ja Piällysmies ry yhdistyvät.

Tiedotteessa kerrotaan, että SavonLuotsi Leader ry:n paikallinen kehittämisstrategia arvioitiin 15 parhaan joukkoon.

– Kyläyhteisöt, yhdistykset, mikroyritykset ja yrittäjyyttä suunnittelevat ovat Leader-toiminnan keskiössä tulevalla kaudella. Paikallisilla toimilla parannetaan maaseudun elinvoimaisuutta, kehitetään paikallisia palveluja ja elinkeinoja, tuetaan yrittäjyyttä ja lisätään osallisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, tiedotteessa sanotaan.

Leader-tukien haku on sähköinen, ja se avautuu viimeisimmän tiedon mukaan kevään 2023 aikana.

Yritys- ja hankerahoitusta koskevat asetukset ovat vielä valmisteilla, samoin sähköisen hakuohjelmiston Hyrrän viimeistely- ja muutostyöt ovat loppusuoralla.

SavonLuotsi Leader ry:n henkilöstö, Anne Vänttinen, Kirsi Blomberg ja Sini Yläsaari, neuvoo hakijoita kaikissa haun vaiheissa. Elinkeinokalastukseen ja kalastusmatkailuun liittyvissä hankkeissa asiakkaita neuvoo Pekka Sahama

Tiedotteessa todetaan, että rahoituksen käynnistymistä odotellessa kannattaa yritys- ja hanketoimijoiden jatkojalostaa ideoitaan ja suunnitella hankkeita. Haun avautumisesta tiedotetaan myöhemmin.