Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kerimäkeläinen Ari Pitkonen SavonLuotsi Leaderin puheenjohtajaksi

Varapuheenjohtajaksi Timo Paunonen Joroisista.

SavonLuotsi Leader ry on paikallinen maaseudun kehittämisyhdistys, joka toimii Enonkosken, Joroisten, Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan kuntien sekä Savonlinnan kaupungin maaseutualueilla. Yhdistysmuotoisena toimiva organisaatio rahoittaa yleishyödyllisiä kehittämis- ja investointihankkeita sekä myöntää yritystukia.

Päätöksen puollettavista hankkeista tekee SavonLuotsi Leader ry:n hallitus.

SavonLuotsi Leader ry muodostui, kun Rajupusu Leader ry ja Piällymies ry yhdistivät voimansa vuoden 2023 alussa.

Vuonna 2022 puollettiin tukea lähes 1,1 miljoona euroa. Rajupusu Leader ry myönsi vuonna 2022 tukea yleishyödyllisiin hankkeisiin ja yritystukiin noin 575 000 euroa. Tukea myönnettiin koko toiminta-alueelle (Joroinen, Juva, Rantasalmi, Sulkava ) 13 eri hankkeelle ja

seitsemälle yritykselle. Lisäksi aloitettiin kaksi Aiku-teemahanketta, toinen investointeihin ja toinen kehittämiseen.

Teemahankkeissa myönnettiin tukea yhdeksän alatoimenpiteen toteuttamiseen. Piällysmies ry myönsi toimintaalueelleen (Enonkoski, Heinävesi, Savonlinnan maaseutualueet) vuoden 2022 aikana tukea noin 518 000 euroa yhdeksään hankkeeseen ja kahdeksalle yritykselle. Myös Piällysmies ry:n alueella aloitettiin Aiku-teemahanke.

Vuonna 2022 tukia jaetaan niin sanotun siirtymäkauden varoista.

Yhdistyneen SavonLuotsi Leader ry:n hallitus pyrittiin kokoamaan tasapuolisesti alueen toimijoista. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Ari Pitkonen Savonlinnasta ja varapuheenjohtajaksi Timo Paunonen Joroisista.

Hallituksen muut jäsenet ovat Enonkoskelta Heikki Kylliäinen ja Merja Kuuramaa, Joroisista Mimmi Valkonen, Juvalta Anna Maaranen ja Olli Suhonen, Rantasalmelta Suvi Kokkola ja Eija Guttormsen, Sulkavalta Hannamari Autio ja Kukka-Maaria Kärki sekä Savonlinnasta Anneli Pulkka, Heljä Juuti, SakkeVäntsi ja Svetlana Hirvonen. Jokaisella hallituksen jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen.

Hallitus muodostuu kolmikantaperiaatteella. Kolmannes hallituksen jäsenistä edustaa julkista hallintoa, kolmannes yhteisöjä (yhdistyksiä ja yrityksiä) ja kolmannes maaseudun asukkaita.

Vuoden 2023 alussa alkanut CAP-maaseuturahastokausi on käynnistymässä. Leader-toiminnan keskiössä ovat tulevallakin kaudella paikalliset kyläyhteisöt, yhdistykset sekä mikroyritykset. Tukien haku avautuu viimeisimmän tiedon mukaan kevään 2023 aikana.

Yritys- ja hankerahoitusta koskevat asetukset ovat vielä valmisteilla, samoin sähköisen hakuohjelmiston Hyrrän viimeistely- ja muutostyöt ovat loppusuoralla.

SavonLuotsi Leader ry:n henkilöstö Anne Vänttinen, Kirsi Blomberg ja Sini Yläsaari, neuvovat ja auttavat hakijoita kaikissa haun vaiheissa.

Elinkeinokalastukseeen ja kalastusmatkailuun liittyvissä hankeideoissa asiakkaita neuvoo Pekka Sahama. Toiminnan käynnistymistä odotellessa kannattaa yritys- ja hanketoimijoiden jatkojalostaa ideoitaan ja suunnitella hankkeitaan, jotta kauden käynnistyessä päästään vauhdilla toteutusvaiheeseen.

Haun avautumisesta ja yksityiskohdista tiedotetaan myöhemmin.