Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

82-vuotias kesälahtelainen Tapani Pulkkinen kiskoo rautaa autotallissaan päivittäin – "Lääkäri sanoi, että pitää jatkaa"

Tapani Pulkkisella on kirjahyllyssään valtava määrä SM-mitaleja. Hän ei muista, kuinka monta niitä on. Pirjo-vaimo huutaa sohvalta lukemaksi 33 SM-mitalia.

Pienessä autotallissa huomio kiinnittyy ensimmäiseksi ikivanhoihin painoihin. Niillä kesälahtelainen voimanostaja, 82-vuotias Tapani Pulkkinen on nostanut jo 1970-luvulta lähtien. Ja tulosta on tullut.

Pulkkinen kertoo nostavansa ”romuja” lähes päivittäin omakotitalonsa autotallissa. Välillä hän vierailee Kesälahden paloaseman kuntosalilla.

Noin 40 vuotta voimanostoa harrastanut Pulkkinen hurahti lajiin entistä vahvemmin noin 20 vuotta sitten. Syynä oli Pulkkiselle tehty sydämen mitraaliläpän korjausleikkaus.

– Lääkäri sanoi, että minun pitää ehdottomasti jatkaa punttien nostamista, koska olen tehnyt sitä jo niin pitkään. Muutoin päädyn nopeasti sängyn pohjalle. Sen jälkeen voimanostosta on tullut minulle entistäkin tärkeämpää, Pulkkinen selvittää.

Kaksi ja puoli vuotta sitten Pulkkiselle laitettiin sydämentahdistin, mutta sekään ei ole vähentänyt voimailuintoa.

– Senkin jälkeen suositeltiin voimanoston jatkamista.

Tapani Pulkkisella on kirjahyllyssään valtava määrä SM-mitaleja. Hän ei muista, kuinka monta niitä on. Pirjo-vaimo huutaa sohvalta lukemaksi 33 SM-mitalia. Käy ilmi, että hyllyssä on vain osa Pulkkisen palkinnoista pitkän uran ajalta.

Pituudeltaan lyhyt, 160-senttinen Pulkkinen harrasti nuorena painonnostoa. Hän kävi kerran lajin SM-kisoissa ja saavutti heti miesten SM-hopeaa 56-kiloisissa. Voimanostosta Pulkkinen innostui, kun laji saapui Suomeen 1970-luvulla.

Pulkkisen kisailu voimanostossa alkoi yli 40-vuotiaiden sarjassa 1980-luvulla. Hän saavutti Joensuun Puntti-Poikien seurahistorian ensimmäisen voimanoston SM-mitalin, hopean, vuonna 1984.

– Katselin voimanoston tuloksia, ja tajusin pystyväni itsekin niihin lukemiin. Voimanostossa liikkeet tuntuivat helpommilta tehdä kuin painonnostossa.

– Aloitin Puntti-Pojissa, kun Kesälahden seuramme ei ollut Voimanostoliiton alaisuudessa. Myöhemmin siirryin Kesälahden Urheilijoihin.

Pulkkisella ei ole ollut koskaan valmentajaa.

– Katsoin tietokoneelta harjoitusohjelmia ja mitä muut tekevät. Kun ikää on karttunut, niin en halua vetää enää läpi tarkkoja ohjelmia. Nostan oman tuntuman mukaan.

Pulkkinen tekee valtaosan harjoituksistaan omassa autotallissa. Hän keskittyy jokaisessa treenissä vain yhteen voimanoston lajiin. Paloaseman kuntosalilla Pulkkinen veivaa monipuolisesti erilaisia liikkeitä.

– Siellä tosin saisi olla enemmän painoja jalkaprässissä. Siellä on vain 150 kiloa, jolla teen kympin sarjoja.

Monipuolisuutta Pulkkisen harjoitteluun tuovat porraskävely ja hiihto. Viime talvena Pulkkinen hiihti noin 500 kilometriä.

Pulkkinen kilpailee voimanoston vanhimmassa sarjassa, joka on yli 70-vuotiaille. Hän kilpailee SM-kisoissa siis jopa 12 vuotta nuorempien kilpakumppanien kanssa. Pulkkinen toivookin, että 80-vuotiaille olisi oma sarjansa.

– Kävin viime talvena SM-kisoissa Hämeenlinnassa, ja nuorempihan se voitti. Onhan se ymmärrettävää, kun eroa on 12 vuotta, Pulkkinen viittaa 74-kiloisten SM-kultaa nostaneeseen Outokummun Vesan konkariin Keijo Kuismaan.

Kuisma oli edellä etenkin jalkakyykyssä. Pulkkinen sai ylös SM-lavalla jalkakyykyssä 105, penkkipunnerruksessa 65 ja maastanostossa 165 kiloa. Kovia lukemia 82-vuotiaalle.

– Paras lajini on maastaveto, jossa vedin parhaimmillani 200 kiloa. SM-kisoissa oli yksi minuakin vanhempi ja yksi samanikäinen nostaja. Mutta Pohjois-Karjalassa olen vanhin nostaja.

Pulkkinen kisasi Hämeenlinnassa varustevoimanoston SM-kisoissa, mutta nosti ilman tuloksentekoa helpottavia varusteita.

– En ole kisannut varusteilla. Olen kokeillut niitä joskus, mutta en oikein saa edes penkkipaitaa päälle.

Kesälahden voimamies sanoo tehneensä parhaat tuloksensa vasta 60–70-vuotiaana. Pulkkisen käsissä painot liikkuvat rauhallisesti mutta varmasti.

– Voimaa on edelleen, mutta enää ei ole sellaista puristusta ja räjähtävyyttä esimerkiksi jalkakyykyssä kuin joskus. Yritän säilyttää samat tulokset, mutta onhan tässä jo alamäki alkanut, Pulkkinen nauraa.

– Kun nostan yksin autotallissa ilman tukirautoja, niin en uskalla laittaa jalkakyykkyyn maksimirautoja. Ei tiedä, miten siinä kävisi.

Pulkkinen on laittanut autotallissa nostopaikan viereen peilin, josta hän näkee, että kyykkysuoritus on tarpeeksi syvä.

Pulkkisella on tallissaan muitakin viritelmiä. Hän tarvitsee jaloille koroketta penkkipunnerruksessa, joten penkki sujahtaa korokkeessa olevien reikien sisään. Korokkeita on käytössä myös maastavedossa painojen alla.

– Painot sain aikoinaan Kesälahden Urheilijoilta, ja autotallissa olen harjoitellut siitä lähtien kuin talomme valmistui vuonna 1976. Tässä on helppo käydä, kun se onnistuu, milloin huvittaa.

Pulkkinen pitää itsensä vireessä, mutta ei tiedä, pystyykö osallistumaan tuleviin helmikuun SM-kisoihin. Hänen 77-vuotias Pirjo-vaimonsa joutuu käymään syöpähoidoissa, ja perheessä eletään Pirjon voinnin mukaan.

Pulkkinen on huomannut, että moni arvostaa sitä, että hän pystyy urheilemaan kilpatasolla vielä 82-vuotiaana.

– Jatkan niin kauan, kun virtaa riittää ja pystyn nostamaan. En ole ajatellut lopettamista.

33

Tapani Pulkkinen on saavuttanut urheilu-urallaan 33 SM-mitalia.