Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kiitosta ja ylistystä Sovintolalle

Mitä tapahtuu Kesälahdella Sovintolassa sen jälkeen, kun kesätyöntekijät poistuvat ja kaupunki sulkee info-pisteensä? Hiljeneekö talo?

Minulla tilaisuus saada kokonaiskuva toiminnasta, kun valvoin oman valokuvanäyttelyni elokuun lopusta lokakuun alkuun. Virallisesti näyttely oli auki viikonloppuisin, mutta pyydettäessä tulin paikalle muinakin päivinä. Omaan vieraskirjaani tuli 526 nimeä, mitä pidän paljona, kun ottaa huomioon lomakauden päättymisen ja sen, etteivät kaikki laita nimeään.

Ensinnäkin on sanottava, että kulttuuriseuran ylläpitämä galleriatila on yksi parhaista. Ei ihme, että sinne on saatu maan eturivin taiteilijoiden näyttelyitä.

Gallerian päädyn yläkerran koululuokasta kantautuu jälleen lasten ääniä, sillä siellä ukrainalaislapset ovat valmistavassa opetuksessa. Gallerian seinän takana toimivan Matamin Lumon kahvilan ovi kävi ja käy ahkeraan.

Yläkerran päädyssä on lisäksi Suomen ainoan lasten ja nuorten kirjan kustantajan Kustannus Z:n toimisto.

Tiistai- ja keskiviikkoiltaisin galleriatiloissa laulu raikaa, kun yksinlaulajat ja kuoro harjoittelevat siellä. Perjantaisin sama tila palveleekin joogaajia.

Valokuvanäyttelyn valvojana pääsin tutustumaan myös kahteen kirjailijaan, jotka asuivat Sovintolan vanhan päädyn yläkerran asunnoissa, nykyisissä residenssitiloissa.

Hämmästelin sitäkin, kuinka usein Sovintola-yhdistyksen puheenjohtaja sai olla esittelemässä taloa ja sen toimintaa vieraileville ryhmille. Myös käsityöpuoti ja kirjakammari kiinnostivat kävijöitä. Kirjakammari onkin kuin pieni kirjasto, kun sitä hoitavat kaksi kirjastoalan ammattilaista. Tätä toimintaa tukevat lukuisat kirjailijavierailut.

Yhdet vieraan näköiset kävijät osoittautuivat posliininmaalaajiksi, joiden kurssitila on vanhan päädyn yläkerrassa. Vilkasta oli myös Pro Kesälahden toimistossa, sillä siellä hoidetaan sotaa paossa olevien ukrainalaisten viralliset paperiasiat.

Lauantaisin paikka kuhisee, kun ihmiset hakevat suoramyynnistä herkkuja ja vanha puoli kahviloineen ja puoteineen on auki. Ja sitten vielä on satavuotias puutarha!

Omin korvin kuultuna Sovintola sai osakseen ihastelua, ihmettelyä, kiitosta ja kehuja. Valitettavasti Sovintolan kohtalosta ja kunnostamisesta päättäviä ei juurikaan näkynyt.

Sovintolan kuntotarkastuksen perusteella tiedetään, että rakennus kaipaisi mittavat peruskorjaukset. Esimerkiksi viemäri- ja vesijohdot sekä sähköistys pitäisi uusia -kaikenlaisia ongelmia on jo ilmennyt. Viime vuonna Kiteen tekninen johtaja kyllä esitti 200 000 euroa talon peruskorjauksiin, mutta luottamushenkilöt pudottivat summan 50 000 euroon. Sillä piti hoitaa talon ulkomaalaus, mutta sitäkään ei tullut, koska ei kuulemma tullut kaupungille yhtään tarjousta.

Jäin miettimään, kuinka kauan kaupungilla on vara laiminlyödä omistamansa ja jo valmiiksi vetovoimaisen kohteen peruskorjaukset.

Kirjoittaja on huttuneuvos vm 2022