Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hytermän tuulimylly on taas pystyssä – rakennuksen koneisto on alkuperäinen

Saaren ensimmäinen rakennus on peräisin 1900-luvun alkuvuosilta.

Kerimäen Puruvedellä sijaitsevan Hytermän saaren luonnonsuojelu- ja ulkomuseoalueella valmistuivat historiallisen tuulimyllyn korjaustyöt.

Puoli vuosikymmentä sitten turvallisuussyistä kaadettu jalasmylly Kerimäen Hytermän saarella on nostettu paikalleen ja korjattu. Korjaustyön urakoi Remoti Holding, ja työn tavoitteena oli säästää mahdollisimman paljon alkuperäisiä osia ja rakenteita.

– Käyttökelvottomat ja täysin lahonneet rakenteet on uusittu, mikä näkyy pääasiassa myllyn ulkoasussa. Sisäosat ovat säilyneet alkuperäisinä rungoltaan ja koneistoltaan yksityiskohtia myöten, kertoo korjausurakan valvojana toiminut kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Sini Saarilahti Metsähallituksesta.

Myllyn on siirretty lähialueelta paikalleen 1920–1930-luvulla ja se on ollut ensimmäinen Hytermän saaren rakennuksista. Mylly on todennäköisesti peräisin 1900-luvun alkuvuosilta ja sitä on korjattu kattavasti edellisen kerran vuonna 1977.