Hartauskirjoitus | Jeesuksen jumaluus

Läheisen ihmisen kuolema on yleensä surullinen asia, vaikka siihen saattaa liittyä myös helpotusta, jos tämä on kärsinyt paljon. Omaiset kokevat murheen sydämessään.

Viime sunnuntain evankeliumitekstissä Johanneksen evankeliumissa Jeesus puhuu omasta kuolemastaan ja siitä, että hän palaa Isänsä Jumalan luo taivaaseen. Hän myös mainitsee opetuslasten murheen.

Myös heitä kosketti ajatus siitä, että Jeesus tulisi kuolemaan. He olivat murheellisia. Jeesus oli heille läheinen.

Ei kukaan menetä kevytmielisesti läheistä ihmistä kuolemalle. Tästä näkee opetuslasten inhimillisyyden. Heille ihmissuhteet olivat tärkeitä ja Jeesus oli heidän ystävänsä.

Myös Jeesus oli ihminen, sataprosenttisesti. Hän oli myötätuntoinen, hän ymmärsi opetuslasten tilanteen ja otti heidän tunteensa huomioon. Hän oli heille hyvä paimen, joka huolehti lampaistaan ja heidän hyvinvoinnistaan. Hän oli suojelija. Mutta silti hän tiesi menevänsä pois heidän luotaan. Hän tiesi, että se tulisi olemaan heidän vaikea hyväksyä.

Koska Jumala tuli ihmiseksi, hän on meitä myös lähellä.

Hän siis oli ymmärtäväinen ihminen, myös ajoittain heikko ja jopa pelkäävä. Samalla hän oli kuitenkin Jumala. Hän on myös meille nykyajan kristityille Jumala ja Herra, koska Jumala asui täysin hänessä, kun Jeesus oli ihminen maan päällä.

Miten me voimme pitää heikkoa ja haavoittuvaista ihmistä Jumalana? Sen ajan käsitykset jumalista olivat erilaisia kuin kristillisyydessä. Jumalat olivat vahvoja ja usein voittamattomia.

Myös Jeesus kuvataan esimerkiksi Johanneksen evankeliumissa vahvana. Silti hän kuoli ristillä ja muut evankeliumit täydentävät kuvaa Jeesuksesta kärsivänä Jumalan. Jeesuksen ristinkuolema osoittaa meidän Jumalamme suostuvan myös heikkouteen.

Koska Jumala tuli ihmiseksi, hän on meitä myös lähellä. Kolmiyhteinen Jumala ei ole etäinen. Hän tulee meidän vierellemme ja haluaa tukea meitä vaikeina aikoina ja iloita hyvinä hetkinä meidän kanssamme.

Mutta mitkä ovat Jeesuksen tunnusmerkit rakastavana Jumalana?

Ensinnäkin Jeesus oli ihmisenä täydellisen nöyrä ja sen takia Jumalan voima asui hänessä. Sen takia hän oli myös auttaja ja sen takia hän oli myös Jumala, sitäkin sataprosenttisesti. Hän oli kunnioitusta herättävä hahmo.

Jeesuksen opetuslapset eivät aina olleet valmiita ottamaan hänen opetuksiaan vastaan.

Ehkä sen takia hän poismentyään lähetti heille Pyhän Hengen kirkastamaan hänen opetuksiaan.

Ehkä Pyhä Henki näkymättömänä voimana tekee meistä kykeneviä ymmärtämään Jeesusta ja hänen opetuksiaan paremmin ja helpommin.

Kirjoittaja on Savonrannan ja keskustan pappi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka