Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies otti panttivangiksi entisen naisystävänsä sukulaismiehen Kiteellä ja uhkasi tätä aseella – Tapauksen tutkinta on valmistunut ja siirtyy syyteharkintaan

Itä-Suomen poliisilaitoksessa Joensuussa on saatu valmiiksi esitutkinta, jonka perusteella kolmekymppistä miestä epäillään muun muassa panttivangin ottamisesta ja ampuma-aserikoksesta Kiteellä ja Tohmajärvellä joulukuussa 2021. Mies on ollut vangittuna joulukuun alusta lähtien, Itä-Suomen poliisin lähettämässä tiedotteessa kerrotaan.

Useista rikoksista epäilty mies pakotti joulukuussa entisen naisystävänsä sukulaismiehen aseella uhaten autoonsa Kiteellä. Epäilty pakotti uhrin autonsa kuljettajaksi, istuen itse asetta esillä pitäen etumatkustajan paikalle. Liikkuvassa autossa epäilty oli ampunut laukauksen uhrin jalkojen välistä auton lattiaan. Epäilty oli lisäksi useaan kertaan uhannut ampua uhrin, ellei tämä jatka ajamista käskettyyn suuntaan.

Lopulta tilanne päättyi poliisin tekemään liikennepysäytykseen ja epäillyn kiinniottoon Tohmajärvellä. Epäilty ei tehnyt poliisille vastarintaa kiinnioton yhteydessä. Tapaus on nyt siirretty syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjäalueen Joensuun toimipisteeseen. Samassa yhteydessä syyteharkintaan siirtyi lukuisia muitakin saman henkilön tekemäksi epäiltyjä vakavia rikoksia.

Poliisin tiedotteen mukaan vaarallinen tapahtumasarja sai alkunsa iltapäivällä 3. joulukuuta 2021, kun epäilty meni Kiteen keskustassa toimivan yhdistyksen tiloihin, joissa asianomistaja oli. Epäilty pyysi asianomistajan kanssaan ulos juttelemaan. Rakennuksen ulkorappusilla epäilty oli sanonut, että mikäli asianomistaja ei nyt lähde hänen mukaansa autoon, ampuu hän tätä mukanaan olleella aseella.

Epäilty oli uhkaustaan tehostaakseen painanut aseen piipun asianomistajan selkää vasten. Tekijän tavoitteena oli saada entinen naisystävänsä tulemaan esiin ja suostumaan muihin vaatimuksiinsa. Epäilty uskoi kidnappaamansa miehen voivan taivutella naisen tottelemaan häntä. Pariskunta oli tapahtumien aikaan eroamassa.

Piinaavan automatkan aikana epäilty käski panttivangiksi pakottamansa uhrin soittaa sukulaisilleen naisen löytämiseksi ja tapaamisen järjestämiseksi. Epäillyn tavoitteena oli kohdata nainen Joensuussa. Pian sana levisi, että epäilty on kidnapannut miehen autoonsa ja uhkasi tätä aseella. Hätäkeskukseen tuli useita puheluita, joissa tilanteesta annettiin lisätietoja. Poliisi sai näköhavainnon epäillyn ajoneuvosta valtatie 6:lla matkaamassa kohti Joensuuta.

Poliisin onnistui saada kuljettaja pysäyttämään auton Tikkalan kohdalla. Epäilty ei tehnyt fyysistä vastarintaa kiinniotossa. Autoon tehdyssä etsinnässä löydettiin matkustamon rakenteisiin kätketty 7.65-kaliiberinen ladattu pistooli sekä kaksi lipasta. Myöhemmin poliisi pystyi todentamaan, että kuljettajan jalkatilan lattiaan oli ammuttu.

Aiemmin päivällä ennen kiinniottoaan, oli epäilty käynyt aseen kanssa uhkailemassa entisen naisystävänsä siskoa ja tämän miestä Kontiolahdella. Epäilty oli vaatinut päästä entisen naisystävänsä puheille kasvotusten, missä uskoi tämän siskon voivan auttaa. Epäilty oli yksityisasunnon keittiössä lipastanut pistoolin ja tehnyt latausliikkeen, uhaten lisäksi entisen naisystävänsä siskoa ampumisella, ellei hänen vaatimukseensa taivuttaisi.

Lopulta epäilty oli saatu taivuteltua poistumaan asunnosta. Lähtiessään epäilty oli kuitenkin ilmoittanut ajavansa seuraavaksi Kiteelle, missä uhkasi tappaa entisen naisystävänsä veljen. Matkalla Kiteelle epäilty oli kuitenkin päättänyt ottaa kohteekseen entisen naisystävänsä vanhemman sukulaismiehen, jonka pakotti aseella uhaten ajamaan autoaan ja taivuttelemaan naista tapaamiseen.

Samassa esitutkintakokonaisuudessa syyteharkintaan siirtyi myös tapaus, jossa saman miehen epäillään Kontiolahdella marraskuussa 2021 ampuneen pistoolilla yksityisasunnon lattiaan uhatessaan entistä naisystäväänsä. Tilannetta oli edeltänyt tapaus, jossa molempien epäillään puukottaneen toisiaan yksityisasunnossa Joensuussa.

Tutkittuun rikoskokonaisuuteen liittyvät myös esitutkinnat mm. laittomasta uhkauksesta ja vaaran aiheuttamisesta, ampuma-aserikoksesta ja huumausaineen käyttörikos, sekä liikennerikoksia. Syytteet kokonaisuudesta on nostettava parin viikon päästä.