Mielipide | Rautalankamalli rakentajan silmin

Ennen yksittäiset kunnat olivat velvoitettuja järjestämään terveyspalveluja, turvallisuuspalveluja ja muitakin palveluja. Tarkoitan terveyskeskuksia, joissa oli lääkäripäivystys, hammaslääkäri, kouluterveyden hoitajat kouluissa. Pienissäkin kunnissa oli palokunnat, ja niillä omat paloasemat.

Pitää kuitenkin muistaa mitä muuttoliike kaupunkeihin aiheutti kuntien asukasmääriin. Tämä luonnollisesti köyhdytti kuntien taloutta, joka samalla vähensi myöskin palvelujen tarvetta. Sitten tuli kuntaliitokset, joissa palvelualueet kasvoivat. Entisten kuntien vaikutusmahdollisuudet yhdistettiin suurempaan kuntakokonaisuuteen. Kuluja karsittiin kuntaliitosten yhteydessä, saatiin keskittämisestä kulusäästöjä.

Pienissä kunnissa asioiden hoitamisessa kaikilla puolueilla on ollut omat roolinsa ja vaikuttajansa. Kuitenkin kompromissien kautta on yritetty kuntalaisten asioita viedä parhaaseen suuntaan, niillä resursseilla mitä on ollut käytössä. Oman kunnan yhteinen etu jokaisen vaikuttajan mielessä.

Entisten kuntien vastuulla olleet kaikki hyvinvointipalvelut, terveyspalvelut ja turvallisuuspalvelut käsitellään tulevaisuudessa Etelä-Savon hyvinvointialueena. Kyse on tavallaan ”kuntaliitoksesta”, koska ko. hyvinvointipalvelut ovat vieneet kuntien taloudesta valtavan osan.

Omasta mielestäni virkakoneisto, jota ollaan vasta perustamassa, tarvitsisi hyvät, ammattinsa osaavat ja luotettavat valmistelijat. Näiden valmistelijoiden esilletuomien asioiden pohjalta kaikki Hyvinvointialueen edustajat voivat tehdä oikeita päätöksiä. Kyse on ihmisten hyvinvoinnista ja palveluiden riittämisestä, asuipa sitten missä vaan.

Kukaan ei vielä tiedä, minkälaisella organisaatiolla hyvinvointialuetta hoidetaan ja johdetaan. Jos meiltä puuttuu kyky neuvotella ja tehdä kompromisseja, emme edistä palvelujen tuottamista omaksi hyvinvoinniksemme. Tiedän, että savolainen yrittäjä on hyvä neuvottelemaan, joskin on pystyttävä tekemää jyrkkiäkin päätöksiä tarvittaessa. Organisaatio tulee olemaan haasteellinen.

Kuntavaaleissa jokainen ääni lasketaan oman paikkakunnan hyväksi. Äänestä oman paikkakuntasi puolesta!

Älä jätä äänestämättä!

rkm, yrittäjä

Kuntavaaliehdokas (kok.) Etelä-Savo

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka