5–11-vuotiaiden lasten rokotukset alkavat Savonlinnan seudulla – Lapset rokotetaan Comirnaty-rokotteella

Koronarokotteet ovat lapsilla yhtä tehokkaita kuin aikuisilla.

Sosteri tiedottaa aloittaneensa 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotteella.

Lasten rokotteen perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta. Toinen annos annetaan 6–12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen.

Sosteri kertoo tiedotteessaan, että myyntilupaa edeltäneissä tutkimuksissa rokote esti erittäin tehokkaasti koronavirustautia. Yhdysvalloissa 5-11-vuotiaille oli joulukuun puoliväliin mennessä annettu yli seitsemän miljoonaa kyseistä rokoteannosta eikä tutkimuksissa ole tullut esille mitään odottamatonta.

Koronarokotteet ovat lapsilla yhtä tehokkaita kuin aikuisilla. Haittavaikutukset ovat olleet lieviä ja ohimeneviä. Rokotuskohdassa voi olla punoitusta ja turvotusta. Lievää kuumetta, päänsärkyä ja väsymystä voi ilmetä.

Lupa molemmilta vanhemmilta

Koululaiset rokotetaan kouluilla, joissa rokotukset alkavat tällä viikolla. Kouluterveydenhoitajat ilmoittavat tarkemmat ajankohdat.

Koronarokotukseen tullessa lapsella tulee olla kummankin huoltajan allekirjoittama lupalomake mukana. Kouluista jaetaan koronarokotuslupalomakkeet koululaisille kotiin toimitettavaksi. Lupalomakkeen voi tulostaa myös täältä.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotuksestaan, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että tämä ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään asiasta. Lapsen itsenäiselle päätökselle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos alaikäinen ei kykene tai halua tehdä päätöstä itse, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Tämän vuoksi on hyvä keskustella rokotteen ottamisesta koko perheen kesken.

Osaan riskiryhmistä otetaan yhteyttä

Astmaa, diabetesta ja sydänvikaa sekä Downin syndroomaa sairastavien lasten vanhempiin ollaan lastentautien poliklinikalta yhteyksissä rokotusajan sopimiseksi. Mikäli yhteydenottoa ei kuulu ja lapsi lukeutuu riskiryhmään, kannattaa olla itse yhteyksissä lastentautien poliklinikalle, jotta rokotus saadaan järjestettyä.

Immunosuppressiivisia lääkkeitä saavien ja ylipainoisten lasten vanhempien toivotaan soittavan lastentautien poliklinikalle rokotusajan sopimiseksi.

Pääterveysaseman, Kerimäen ja Punkaharjun neuvoloiden perusterveiden 5-6-vuotiaiden rokotusajanvaraus on avoinna maanantaista perjantaihin kello 8–15 numerossa 015 527 7187. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä.

Enonkosken neuvolan ajanvaraus on maanantaista perjantaihin kello 8–9 numerossa 044 417 2347.

Savonrannan neuvolan terveydenhoitaja ottaa yhteyttä perheisiin ajan sopimiseksi.

Sähköinen ajanvaraus Hyviksen kautta avautuu lähiaikoina. Siitä tiedotetaan erikseen.

Perussairaus heikentää immuniteettia

Koronarokotuksen voivat saada kaikki 5 vuotta täyttäneet. Rokottamalla voidaan suojata lapsia ja nuoria ja samalla heidän lähipiiriään erityisesti vakavalta koronavirustaudilta.

Lasten koronavirustauti on yleensä lievä. Vain hyvin pieni osa sairastuneista lapsista on saanut sairaalahoitoon johtavan vakavamman taudinkuvan. Perussairaus tai sen hoito voi heikentää lapsen immuunipuolustusta. Myös itse perussairaus voi vaikeutua koronavirusinfektiosta.

Lapsilla ja nuorilla, kuten aikuisillakin, voi esiintyä pitkäkestoista koronavirustautia, jossa oireet pitkittyvät tai ilmaantuvat myöhemmin. Lapsilla pitkäkestoinen tauti on kuitenkin hyvin harvinainen.

Lasten ja nuorten koronatautiin on lisäksi kuvattu liittyvän harvinaisena jälkitautina vakavaa yleistynyttä tulehdusreaktiota (MIS-C).

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka