Mielipide | Nyt on aika äänestää ja tärkeä vaali onkin!

Pitkään sekä hoitotyön ammattilaisena että kunnallisena luottamushenkilönä ja järjestöaktiivina toimineena katselen ja ihmettelen, kuinka kansanterveyslain voimaantulon jälkeen 1970-luvulla kaikki oli hienosti, jokainen sai palvelunsa pitkälle perusterveydenhuollossa. Mihin katosi hyvä toiminta ja sen mukana lääkärit ja hoitohenkilökunta perusterveydenhuollosta?

Kaikilla aloilla on huutava pula ammattitaitoisista ja koulutetuista työntekijöistä. Sama tilanne vallitsee myös sosiaalitoimessa, jota valtiovallan vahvalla panostuksella kehitettiin 1980 -luvulla voimakkaasti sekä lainsäädännöllisesti että taloudellisesti. Paluuta menneeseen ei ole, mutta kansalaisilla on edelleen perustuslaillinen oikeus hyvään sosiaali- ja terveydenhuoltoon iästä ja asuinpaikasta riippumatta.

Olemme tulleet parinkymmenen vuoden tarkan harkinnan jälkeen päätökseen, että valtakuntaan perustettavat maakunnalliset hyvinvointialueet tulevat jatkossa vuoden 2023 alusta vastaamaan sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen kehittämisestä aluevaltuustojen linjausten mukaisesti.

Tavoitteena on, että yhdellä yhteydenotolla saamme tarvitsemamme palvelun tarpeidemme mukaisesti. Näin turvataan ihmisen kokonaisvaltainen palvelu ja turvallisuuden tunne. Hyvinvointialueen tehtävänä on palauttaa terveydenhuollon ja sosiaalihuollon painopiste lähipalveluina toteutettaviin perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluihin.

Erityistason palvelujen saatavuus tulee toki turvata silloin, kun perustason palvelut eivät riitä, mutta ne eivät saa olla ensisijaisina palvelumuotoina.

Jatkossa sote -menojen kustannuksista vastaa valtio, mutta kuten tiedämme, valtiovalta ei ole lisäämässä taloudellista panostusta sosiaali- ja terveydenhuollon menoihin, vaan pikemminkin pyrkimyksenä on säästöjen aikaan saaminen. Tämä onnistuu vain nykyisiä toimintatapoja muuttamalla ja kehittämällä sekä hoitoketjujen saumattomalla yhteistyöllä. Hyvinvointialueen palveluverkkopäätöksellä on tässä ratkaiseva merkitys.

Ammattitaitoisen henkilöstön saatavuusongelma tulee jatkumaan myös hyvinvointialueella. Sote -työpaikkojen houkuttelevuuden lisääminen ja henkilöstön työhyvinvoinnista huolehtiminen ovat ratkaisevia tekijöitä henkilöstön rekrytoinnin onnistumisessa. Palkkauksen ohella työyhteisön hyvä henki ja muut laatutekijät vaikuttavat työntekijöiden sitoutumiseen ja viihtymiseen työssään.

Yhteispäivystyksen säilyttäminen Savonlinnan keskussairaalan yhteydessä on Itä-Savon asukkaille ja täällä vieraileville vapaa-ajan asukkaille ja matkailijoille tärkeä turvallisuutta lisäävä tekijä.

Pitkien etäisyyksien ja vesistöjen rikkoma maakunta tarvitsee molemmat keskussairaalat, jotta kansalaiset saavat tarvitsemansa avun nopeasti ja tehokkaasti.

Sairaanhoitaja, terveystieteiden maisteri, hallintotieteiden kandidaatti, herastuomari

Aluevaaliehdokas (kesk.) Etelä-Savo

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka