Mielipide | Sairaalamme ja lähipalveluidemme tulevaisuus ratkeaa vaaleissa

Tulevat aluevaltuustovaalit ovat Savonlinnan seudun tulevaisuudelle ratkaisevat. Vaaleissa valitaan aluevaltuusto, jolla on ratkaisuvalta päättää sairaalastamme kuten muustakin palveluverkosta ja esimerkiksi omaishoidon tuen tasosta ja pelastuspalveluista.

Saamme kyllä Etelä-Savon ja Lapin hyvinvointialueille oikeuden ylläpitää kahta sairaalaa, kuten eduskuntakin käytännössä kesällä linjasi. Vaikuttamistyötä teemme, jotta lakiin saataisiin myös velvoite ja rahoitus kahden sairaalan mallia varten. Keskittämisasetusta saimme viime vuonna jo joustavoitettua siten, että päivystyssairaalan toiminta voi jatkua Savonlinnassa.

Seutumme asukkaille on tärkeää, että meillä on tulevaisuudessakin päivystyssairaala palvelemassa alueemme asukkaitamme, kakkosasukkaitamme ja matkailijoita. Sairaalamme pitää säilyä ympärivuorokautisena yhteispäivystyssairaalana, jossa on sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon päivystys.

Sairaalan työpaikoilla ja sairaalaan kytkeytyvillä hoitoalan opiskelupaikoilla on myös iso elinvoimavaikutus. OKL aikoinaan menetettiin, vaikka muun muassa 5000 ihmisen mielenosoituksella yritimme vedota päättäjiin. Lopulta olemme sitkeydellä saaneet 700 ammattikorkeakouluopiskelupaikkaa ja yritysinvestointeja. Muuttovoittomme on nyt Suomen korkeimpia. Viime vuonna yli 200 asukasta ja yli 200 uutta työpaikkaa. Nyt voimme vaikuttaa omaan kehitykseemme äänestämällä.

Vaikuttamisessa tärkeää on neuvottelu, yhteistyö ja liittoutuminen. Yhteistyö tuottaa parhaat tulokset. Pitää ymmärtää myös muiden osapuolten näkökulmia ja sovitella. Ikinä ei kannata sulkea ovia neuvotteluille, koska niiden avaaminen myöhemmin voi olla hyvin vaikeaa. Mielestäni ei olisi kannattanut sulkea ovia neuvotteluille Mikkelin kanssa vuosi sitten, kun kaikki realiteetit osoittivat, että neuvotteluita kannattaa käydä. Nyt nämä neuvottelut ovat joka tapauksessa edessä aluevaltuuston päätöksenteossa.

Mikkelin seudun kanssa pystytään neuvottelemaan, mutta emme voi yksipuolisesti sanella. Olemme rakentavalla ja neuvottelevalla lähestymistavalla Mikkelin kanssa saaneet Savonlinnaan muun muassa 700 ammattikorkeakoulutuspaikkaa. Parhaillaan Mikkelienemmistöinen kiinteistökuntayhtymä rakentaa Savonlinnaan puulaboratoriota.

Etelä-Savon hyvinvointialuetta valmistelevan väliaikaisen toimielimen jäsenenä olen ollut vaikuttamassa siihen, että hyvinvointialuetta valmistellaan kahden päivystyssairaalan mallin pohjalta. Valmistelutyötä tehdään parhaillaan Essoten ja Sosterin johtavien ylilääkärien johdolla. Tässä työssä on tärkeää saada toimiva työnjakomalli Savonlinnan ja Mikkelin sairaaloiden välille sekä hoitoketjut Kuopion yliopistolliseen keskussairaalaan. Etelä-Savo ostaa Kuopiosta yli 30 miljoonalla eurolla vaativan erikoissairaanhoidon palveluita. Tämän vastapainoksi myös Kuopiosta pitäisi voida siirtää Savonlinnan sairaalaan perustason erikoissairaanhoitoa tehtäväksi. Nyt palveluita keskitetään koko ajan Kuopioon.

Etelä-Savon puolueista ainakin keskusta on sitoutunut yksiselitteisen selkeästi vaaliohjelmassaan kahteen päivystyssairaalaan maakunnassamme asettamatta mitään reunaehtoja sairaalamme jatkumiselle. Tämä oli myös ehto sille, että lähden ehdokkaaksi. Savonlinnan seudun asukkailla on nyt tärkeät päätökset edessä ja äänestämällä voimme vaikuttaa turvaammeko sairaalamme ja lähipalvelut.

Kaupunginjohtaja, VTM

Etelä-Savon hyvinvointialuetta valmistelevan väliaikaisen toimielimen jäsen

Aluevaaliehdokas (kesk.)

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka