Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hyvinvointialueen käyttöön siirtyvät sote-kiinteistötilat ja tulevaisuus

Tammikuussa 2022 järjestetään Suomessa historiamme yhdet merkittävimmät vaalit, hyvinvointialuevaalit. Näitä vaaleja voidaan pitää jopa tärkeämpinä, kun niitä vertaa eduskuntavaaleihin. Näissä vaaleissa päätetään kaikkien kansalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä.

Maahan perustetaan 21 hyvinvointialuetta ja niille siirretään kunnista vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämiseen. Tammikuun aluevaaleissa hyvinvointialueelle valitaan aluevaltuusto, joka toimii sen ylimpänä päättävänä elimenä.

Tulevien aluevaltuutettujen on tehtävä suuria päätöksiä, joihin yhtenä merkittävänä asiana kuuluvat sote-kiinteistöjen ja tilojen käyttöön liittyvät ratkaisut.

Savonlinnan keskussairaalan kiinteistön siirtyminen Etelä-Savon hyvinvointialueen omistukseen on käsittääkseni soten ennakkovalmisteluissa päätetty.

Suurimmat kysymykset ja huolenaiheet ovat kohdentuneet Savonlinnan kaupungilta vuokrattujen sote-tilojen tulevaisuuteen.

Karpalokodin suhteen kaupunginvaltuusto on tehnyt päätöksen, että kiinteistön peruskorjauksen suunnitteluun varataan satatuhatta euroa vuodelle 2022. Varsinaisen remontin aloitus on mahdollista vasta hyvinvointialueen kanssa neuvotellun ja tehdyn vuokrasopimuksen jälkeen.

Hyvinvointialue on velvoitettu tekemään käytössä olevista sote-tiloista vuokrasopimukset kolmeksi vuodeksi ja hyvinvointialue voi ilmoituksellaan jatkaa vuokra-aikaa yhdellä vuodella.

Koska vuokra-ajat ovat lyhyet, kaupunki joutuu empimään remontteihin ryhtymistä. Toimitilat alueellamme ovat pääsääntöisesti rakennettu 1970 -1990 luvuilla ja ovat suurelta osaltaan peruskorjaustarpeessa, lukuun ottamatta Kerimäen terveysasemaa, jota kaupunki on kunnostanut tuntuvasti viime vuosien aikana.

Hyvinvointialueen on aloitettava palveluverkoston suunnittelutyö pikaisesti toiminnan käynnistyttyä. Vaikeimmat päätökset ovat edessäpäin.

Tulevien aluevaltuutettujen on päätettävä muun muassa tilojen käytöstä jatkossa ja käytävä keskustelua tilojen todellisesta tarpeesta. Toivottavasti näihin asioihinkin löytyy hyvinvointialueella yhteistyöhaluinen keskustelu- ja päättämiskulttuuri.

Työsuojeluvaltuutettu, huoltoteknikko

Aluevaaliehdokas (Sd.)

Savonlinna