Mielipide | Aluevaalit, onko niillä väliä?

Historian ensimmäiset aluevaalit järjestetään 23.1.2022 Näissä vaaleissa linjataan tulevaisuus meille jokaiselle tärkeistä Sosiaali – ja terveys sekä pelastustoimen palveluista. Ei ole siis ihan sama äänestämmekö vai ei.

Vielä syyskuussa Maaseudun Tulevaisuuden kyselyn mukaan puolet äänestäjistä ei tiennyt, mistä aluevaaleissa on kyse. Tässä kohti herää helposti kysymys: mitä väliä? vaikka vaalit eivät sen kummemmin kiinnostaisi on meidän jokaisen tärkeää käyttää äänemme.

Mistä aluevaaleissa päätetään? Päättäjät linjaavat siitä, miten Sosiaali-terveys ja pelastustoimen palveluiden rahoitus käytetään. Näissä hyvinvointialueen tehtävissä tehdään suuria päätöksiä vaikeistakin asioista, päätetään ketkä johtavat alueen operatiivista toimintaa. Pohjimmiltaan kyse on myös arkisista meitä jokaista koskevista palveluista.

Valtio huolehtii hyvinvointialueen rahoituksesta, antaa strategista ohjausta ja seuraa toimeenpanoa. Kunnille jäävät ennaltaehkäisevät toimet ja velvollisuus huolehtia kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä.

Tarvitsemme hyvinvointialueen tehtäviin monen alan osaajia, ihmisiä, joilta löytyy hallinnon osaamista sekä ihmisiä, joilta löytyy ymmärrystä ja ideoita kehittää ja rakentaa palveluita meidän jokaisen hyväksi. Hyvinvointialueesta rakentuu työyhteisö, jossa halutaan ja jossa jaksetaan työskennellä asiakkaita varten.

Tulevaisuutta täytyy kehittää ja rakentaa. Parantaa henkilöstön saatavuutta ja hyvinvointia. Lähipalveluita tulee saada sujuvasti ja nopeasti. Tämä edellyttää, että otamme palveluiden tuottamiseen mukaan julkisen puolen, yksityiset yritykset ja ammatinharjoittajat, järjestöt ja vapaaehtoistyön. Hoitopolun on oltava sujuva ilman että asiakasta pompotellaan ”luukulta toiselle” tai montaa soittoa ja soittopyyntöä pyöritellään samasta aiheesta. Perheille on tarjottava tukea ajoissa ja ennalta ehkäisevästi. Oikea aikainen ja varhainen tuki vähentää palveluiden tarvetta jatkossa ja ennalta ehkäisee jopa palveluiden tarpeen jatkossa kokonaan. Ennaltaehkäisevät toimet parantavat myös elämänlaatua.

Ikäihmisten on saatava hyvää ja laadukasta hoitoa. Tapahtuupa se kotona tai hoivakodissa. Hoitaja pula on jo nyt näkyvissä. Hoitajien palkkausta on muutettava ja parannettava. Perhehoitoa ja Omaishoitoa tulee myös edistää ja kehittää. Lähipalveluiden turvaamiseksi tarvitaan siis tulevaisuudessa uusia toimintamalleja, palveluita ja kehittämistä. Hoitajien, lääkäreiden ja muiden sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työssä jaksamista ja hyvinvointia on kehitettävä ja parannettava entisestään. Kevyempi hallinto parantaa palveluita ja vahvistaa taloutta.

Siis yhdellä yhteydenotolla oikea aikaiseen hoitoon, sillä on väliä.

Palveluasiantuntija, Yrittäjä Aluevaaliehdokas (kesk.)

Savonlinna

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka