Puruvesi-lehden aluevaalikone avautui verkkopalvelussa – Etsi ehdokkaat, katso mielipiteet

Aluevaalikone on käytettävissä lehden verkkosivuilla maksutta.

Mediatalo Keskisuomalaisen ja PunaMusta Median lehtien aluevaalikone avautui maanantaina. Se julkaistaan noin 65 lehden verkkosivuilla, myös Puruvesi-lehdessä osoitteessa puruvesi.net/vaalikone.

Aluevaalikone kattaa 14 hyvinvointialuetta, joiden alueilla lehdet ilmestyvät. Puruvesi ilmestyy tulevalla Etelä-Savon hyvinvointialueella sekä Kesälahden osalta Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella.

Koko Suomessa aluevaaleissa valitaan aluevaltuustot 21 hyvinvointialueelle.

Vaalikoneessa mukana olevien hyvinvointialueiden aluevaltuustoihin valitaan vaaleissa 23. tammikuuta yhteensä 916 valtuutettua edustamaan näiden alueiden noin 3,3 miljoonaa asukasta.

Vaalikone on räätälöity erikseen kullekin hyvinvointialueelle. Vaalikoneessa on yhteensä 20 väittämää, joita osa on kaikille lehdille yhteisiä ja osa yhteisiä vain omalla alueella ilmestyville.

Lukijoita palvellaan myös siten, että aluevaalikone on käytettävissä lehtien verkkosivuilla maksutta. Lisäksi lehdet julkaisevat vaalikonevastauksiin liittyvää uutisointia.

Aluevaalikone on toiminnaltaan ja visuaaliselta ilmeeltään samanlainen kuin kuntavaalikone, josta monet etsivät tietoja ehdokkaista ennen viime kesäkuun kuntavaaleja.

Vaalikoneessa kysytään kaikilta ehdokkailta kantaa muun muassa väitteeseen: ”Jokaisessa kunnassa pitäisi olla vähintään yksi sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoava toimipiste, jossa on pysyvä lääkärin vastaanotto”. Vastausvaihtoehdoissa numero 1 tarkoittaa, että ehdokas on täysin eri mieltä, ja numero 5, että ehdokas on täysin samaa mieltä.

Vaalikoneen mukaan keskustan ja vasemmistoliiton aluevaaliehdokkaat kannattavat voimakkaimmin sosiaali- ja terveysaseman toimimista jokaisessa kunnassa.

Vaalikoneeseen on vastannut jo noin 3 800 ehdokasta eli runsaat 53 prosenttia koneen piirissä olevien 14 hyvinvointialueen ehdokkaista.

Eduskuntapuolueista VKK:n (valta kuuluu kansalle) ehdokkaat ovat voimakkaimmin samaa mieltä väitteen kanssa. Heidän vastaustensa keskiarvo on 4,45. Kaikkien ehdokkaiden vastausten keskiarvo on 3,96.

Vahvasti samaa mieltä väitteen kanssa ovat myös keskustan ja vasemmistoliiton ehdokkaat, joiden vastausten keskiarvo on 4,43.

Joka kunnassa sijaitsevien sote-toimipisteiden kannalla ovat vahvasti myös perussuomalaisten (4,28), RKP:n (4,17) ja kristillisdemokraattien (4,07) ehdokkaat.

Myös SDP:n (3,92) ja nyt-liikkeen (3,86) ehdokkaat ovat jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa.

Eduskuntapuolueista varauksellisimmin väitteeseen suhtautuvat vihreiden (3,49) ja kokoomuksen (3,29) aluevaaliehdokkaat.

Puolueista keskusta on ottanut aluevaaliohjelmassaan selvimmän kannan kysymykseen sote-asemien sijainnista. Keskustan mukaan jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi sote-asema.

Muilla puolueilla kanta on moniselitteisempi. Esimerkiksi SDP:n, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton ohjelmissa painotetaan, että palvelut on saatava läheltä. Vihreiden ja kokoomuksen ohjelmissa ei oteta kantaa sijaintiin vaan painotetaan palveluiden saavutettavuutta tai saatavuutta.

Aluevaalien ABC

Vaalipiirinä koko maakunta.

Aluevaaleissa voi äänestää ehdokkaita koko maakunnan alueelta.

Etelä-Savossa valitaan 59 valtuutettua aluevaltuustoon ja Pohjois-Karjalassa samoin 59 valtuutettua.

Aluevaltuustot päättävät maakunnallisten hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen.

Ehdokashakemusten jättäminen päättyi 14.12.2021.

Ennakkoäänestys kotimaassa on 12.–18.1.2022. Vaalipäivä on 23.1.2022. Valtuustot aloittavat työnsä 1.3.2022.

Aluevaalikone

Noin 20 väitettä

Mediatalo Keskisuomalaisen ja PunaMusta Median lehtien aluevaalikoneessa on 12 kaikille yhteistä väitettä ja lisäksi hyvinvointialueittain vaihtelevia väitteitä siten, että kunkin alueen ehdokkaat ja äänestäjät voivat ottaa kantaa noin 20 väitteeseen.

Kun lukija on merkinnyt omat vastauksensa väitteisiin, vaalikone näyttää ehdokkaita, jotka ovat hänen kanssaan eniten samaa mieltä.

Kaikille yhteiset väitteet koskevat muun muassa ambulanssien saapumisaikoja, sote-palvelujen toimipisteiden sijaintia, hyvinvointialueiden henkilöstön palkankorotuksia, sote-palvelujen ilta- ja viikonloppuvastaanottoja, palvelujen ostamista yksityiseltä palveluntuottajalta sekä vanhusten kotihoidon mahdollista hoitajamitoitusta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka