Mielipide | Yleisellä kuntoradalla pitää voida liikkua turvallisesti ilman, että kenenkään tarvitsee pelätä jonkun heittävän sinua kiekolla

Torstaina 25.11. oli Puruvesi-lehdessä kirjoitus Enonkosken kunto- ja frisbeegolfradoista. Kirjoituksessa siteerattiin minua ilman, että kirjoitukseen oli minua haastateltu. Kirjoituksessa oli minun näkökulmastani asiavirheitä ja puutteita, joten katson tarpeelliseksi niitä oikaista.

Meillä on Enonkoskella varmastikin seutukunnan paras ja parhaiten ylläpidetty frisbeegolf- ja kuntorata loistavalla sijainnilla. Frisbeegolfratamme on tuonut kuntaamme sen piireissä tunnetuksi ja ennestään lisää hienon kuntamme monipuolisia liikuntamahdollisuuksia. Tästä huolimatta minulle on tullut useita negatiivisia palautteita kuntoradan turvallisuuteen liittyen viimeisen parin vuoden aikana. Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajan ominaisuudessa katsoin velvollisuudekseni tuoda asiat lautakunnan tietoon.

Aktiivisena kuntoilijana olen kiertänyt kuntoradan viime kesän aikana noin 200 kertaa saldona parikymmentä vaaratilannetta, 12 läheltä piti -tilannetta ja yksi hengenvaarallinen osuma kun kiekko osui ensin kävelysauvaan, sitten käsivarteen ja olkapäähän, lopuksi kaulaan. Onneksi kiekon vauhti hidastui sen verran, että henkitorvi ei katkennut.

Kiekon heittäjää en syyllistä tapahtumasta millään tavalla, koska vika on radan suunnittelussa. Meillä ei ollut näköyhteyttä toisiimme. Minun tiedossani on kolme muuta ensihoitoa vaatinutta tapaturmaa viime kesältä. Vaaratilanteista huolimatta en osannut arvata mitä vahinkoa osuma kiekosta voi aiheuttaa.

Yleinen kuntorata on sellainen, että siellä pitää voida liikkua turvallisesti ilman, että kenenkään tarvitsee pelätä jonkun heittävän sinua kiekolla. Nyt Pirttiniemen kuntoradalla on paikkoja missä, kiekolla heitetään kuntoradan poikki tai sitä pitkin.

Parhaimmillaan yli 200 grammaa painava kiekko voi lentää jopa yli 100 km/h noin 28 m/s. Jos tällainen osuu päähän, on aina seurauksena aivovamma.

Mielestäni Pirttiniemeen mahtuu sekä kunto- että frisbeegolfrata turvallisesti. Frisbeegolf lajina on kehittynyt radan suunnittelusta. Pelaajamäärät kasvaneet ja kiekotkin lentävät nopeammin. Nämä seikat tulee ottaa huomioon nyt ja rata päivittää kaikkien liikkujien turvallisuuden takaamiseksi.

Minulla on takanani paljon valvottuja öitä kivusta tapaturmasta aiheutuneesta vammasta, että en toivo sitä kenellekään. Terveyttä ja vammaa ei voi korvata rahalla, jota me molemmat ulkoilijat olimme radalla vaalimassa.

Ryhmä keskustalaisia ja perussuomalaisia luottamushenkilöitä ovat suunnitelleet parannusehdotuksen, josta allekirjoittanut on työstänyt esityksen ja tuonut lautakunnan käsittelyyn.

Meillä parannusehdotuksen tehneillä ei ole muuta tavoitetta kuin se, ettei kukaan aikuinen tai lapsi loukkaannu hyvän harrastuksensa parissa ainakaan vahingosta, jonka riskiä voidaan pienentää korjaamalla rataa.

Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja

Enonkoski

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka