Koronavirus | 46 koronatartuntaa kahden viikon aikana – Sosteri ei tällä hetkellä täytä leviämisvaiheen kriteereitä

Tämä viikko näyttää, rauhoittuvatko tartuntaketjut.

Sosterissa on havaittu 46 koronatartuntaa viimeisen kahden viikon aikana. Viime viikolla (viikko 45) uusia koronatartuntoja oli 22 ja sitä edellisellä viikolla (viikko 44) tartuntoja tilastoitiin 24. Viimeisin uusi tartunta on havaittu maanantaina 15.11.

– Tämä viikko näyttää, rauhoittuvatko tartuntaketjut, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sanoo viikkotiedotteessa.

Sairaalahoidossa potilaita on tällä hetkellä kaksi. Tartuntaketjujen jäljitettävyydeksi arvioidaan lähes 100 prosenttia.

Viime viikolla tehtiin 644 testiä, joista positiivisia oli 3,6 prosenttia. Tiedotteessa kerrotaan, että viime viikon tartunnat liittyvät pääasiassa Asemantien päiväkodin sekä Rantasalmen tartuntaketjuihin.

Sosterin tiedotteessa muistutetaan, että valtioneuvoston uusi hybridistrategia tuli voimaan maanantaina 15.11. Uuden strategian mukaan epidemiatilannetta ei jaeta enää tasoihin. Tiettyjen kriteerien täyttyessä alue nimetään leviämisalueeksi, jolloin on tarpeen ottaa käyttöön lisärajoitteita.

– Näiden kriteerien perusteella Sosteri ei tällä hetkellä täytä leviämisvaiheen kriteereitä. Tarkkana on kuitenkin oltava, koska tilanne voi muuttua hyvin nopeasti. Esimerkiksi lähialueella Eksoten ja Essoten alueella tilanne on paljon hankalampi, Luukkonen painottaa tiedotteessa.

Tarkkana on kuitenkin oltava, koska tilanne voi muuttua hyvin nopeasti.

Jaana Luukkonen

Luukkonen muistuttaa, että koronatilanne on tärkeää pitää mielessä loppuvuoden juhlia suunniteltaessa ja niihin osallistuessa.

– Kotona tehtävät pikatestit ovat hyvä tapa ennakoida, ja niiden avulla voi ehkäistä uusien tartuntojen syntymistä, hän toteaa tiedotteessa.

Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 87,9 prosenttia väestöstä ja toisen rokotteen 83,6 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Voimakkaasti immuunipuutteiset voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Kolmannen rokotteen voi hakea, jos kuuluu johonkin seuraavista ryhmistä: 12 vuotta täyttäneet, jotka sairautensa tai sen hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Ne naiset ja 30 vuotta täyttäneet miehet, jotka ovat saaneet aiemmat rokotteensa lyhyellä alle 6 viikon annosvälillä, kun toisen annoksen antamisesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Yli 60-vuotiaat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka