Mielipide | Vanhan hautausmaan vaarapuut Punkaharjulla – Olisiko aikalisän ja tarkemman tutkimuksen paikka?

Hautausmaa on monille todella tärkeä, jopa pyhä paikka. Siksi hautausmaita hoidetaan maassamme suurella pieteetillä.

Punkaharjun vanhalle hautausmaalle suunniteltu suuri harvennus tuntuu jokseenkin kohtuuttomalta. Miten yhtäkkiä reilut sata vuotta seisoneet hongat ovatkin vaarapuita?

Puruvesi-lehden juttu 11.11. 2021 puhuu tilanteesta väljästi yleistäen ja herättää monia kysymyksiä. Siinä ei esimerkiksi kuvata, miten puiden kuntoa on tutkittu, millaisia havaintoja on tehty ja millaisia johtopäätöksiä havainnoista on tehty. Suunnitellussa radikaalissa hankkeessa puututtaisiin niin vahvasti hautausmaan olemukseen, että seurakuntalaisilla olisi oikeus tietää perusteet todella kunnolla.

Tässä suhteessa hankkeen osalta voidaan todeta, että valitettavasti seurakuntien tiedottaminen on merkittävissäkin tapahtumissa varsin vähäistä, jopa olematonta.

Olen liikkunut hautausmaalla usein kesällä ja talvella. Kuvattuja tervaroson ulkoisia merkkejä en ole puissa huomannut. Repeämiä, haavoja, ruhjeita, ja onkaloja ei ole näkynyt. Myöskään kuvattuja kuolleita latvoja puissa en ole huomannut. Pelkkä leimaaminen vaarapuiksi ilman selkeitä tutkimustuloksia on liian ylimalkaista toimintaa. Näillä samoilla perusteilla voitaisiin varmaan harjualueen puusto todeta vaarapuiksi. Onneksi niihin ei kajota.

Kirjoituksessa mainittiin, että kaivuutyö aiheuttaa puille juuristovaurioita. Kuvassa olevan sankarihautoja lähellä olevan puun lähimmät haudat on kaivettu talvisodan sankareille 80 vuotta sitten. Myös muiden vanhojen puiden läheisyydessä on hautoja kaivettu vuosikymmeniä sitten, joten juuristovaurioiden mahdollisuus on melko pieni.

Jutussa todetaan, että onneksi hautausmailla on koivuja. Nykyisessä kotikaupungissani Lahdessa käytiin keskustelua vanhojen koivujen kaatamisesta. Ne olivat reilusti puolta nuorempia kuin Punharjun hautausmaan ikihongat. Suurin osa niistä oli erittäin huonossa kunnossa. Koivut ovat toki kauniita kun ovat kunnossa, mutta lopulta ovat huomattavasti lyhytikäisempiä kuin hongat.

Mielestäni nyt olisi aikalisän ja tarkemman tutkimuksen paikka.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka