Muistokirjoitus: Ritva Behm

Kaija Tuompo

Sateinen loppusyksyn päivä toi mukanaan kyynelten tulvan. Sain soiton pikkusiskolta, joka kertoi sinun jättäneen meidät. Viesti pysäytti ja pudotti sanalla sanoen polvilleen. Ei nyt, ei vielä, meidän piti juoda ne synttärikahvitkin.

Olemme iso ja tiivis sisarussarja, jossa kaikki tukevat toisiaan. Sinä olit kuitenkin sisarussarjasta se, joka oli lisäliima meidän kaikkien välillä. Sinä pidit huolen, että uudet Ipanat huomioitiin ja otettiin joukkoon, tulivatpa he sitten parisuhteiden tai syntymän kautta. Sinulla oli aina aikaa ottaa yhteyttä ja kysellä kuulumisia meiltä kaikilta. Aikaa myös kuunnella meitä, kun tarvitsimme kuulijaa.

Minulle olit aivan erityinen sisko. Elimme yhteisen nuoruuden aina Helsinkiin muuttoni asti. Kuljimme yhteiset tanssireissut ja asuimme yhdessä niin Anttolassa kuin Savonlinnassakin. Olit taitava käsistäsi ja niinpä nuoruusvuosina kuljimme aina muodikkaissa vaatteissa. Sinä ompelit meille niin leveälahkeiset liituraitahousut kuin mini ja maxi sortsitkin. Yhdessä opettelimme kylänraitilla viimeisimpien muotitanssien askeleet ja vähän paheitakin.

Muuttoni jälkeen kirjeet ja kortit kulkivat tiuhaan välillämme. Kumpikin perustimme perheen ja tapaamiset harvenivat, mutta yhteys pysyi vahvana siitä huolimatta. Olimme tavalla tai toisella läsnä toistemme elämässä. Tiesin aina, että jos eteen tulee vaikeuksia, sinuun voin tukeutua. Koskaan et kääntänyt selkääsi, tapahtui mitä tahansa.

Kun muutama vuosi sitten saimme kumpikin muistutuksen elämän hauraudesta, ihailin sinnikkyyttäsi palata arkeen ja kuntouttaa itsesi. Tuit koko ajan myös minua, joka kuitenkin pääsin sairauskohtauksesta paljon pienemmin vaurioin. Näytit esimerkilläsi, että kaikesta selvitään.

Niin selvitään tästäkin. Kyynelten kuivuttua, kaivetaan toisten sisarusten kanssa Toivelauluvihot esille ja lauletaan kuten aina teimme, kun kohtasimme.

Koskaan ei tule tarpeeksi usein sanotuksi kuinka tärkeitä perheenjäsenet ovat. Koskaan sen sanominen ei ole myöhäistä. Tällä muistelolla haluan kertoa kaikille kuinka ainutlaatuinen ja rakas olit. Vie terveisiä isälle, äidille ja Helka-siskolle.

Sinulla oli aina aikaa ottaa yhteyttä ja kysellä kuulumisia.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka