Muistokirjoitus: Kirkkomuusikko Jaakko Jakkula 3.1.1949-17.9.2021

Jaakko Jakkula kuvattuna perinnekinkereillä Enonkosken Ihamaniemellä vuonna 2010. Merja Kuuramaa

Toivo Loikkanen29Kerimäen

Seurakuntamme kirkkomuusikon virasta eläkkeellä ollut opettaja ja kirkkomuusikko Jaakko Jakkula kuoli vaikean sairauden uuvuttamana kotonaan 17.9.2021 72 vuoden iässä.

Jaakko Jakkula syntyi Lumijoella kuusilapsiseen perheeseen, jossa harrastettiin paljon musiikkia. Lasten säästämillä varoilla hankittiin harmooni, jota perheen lapset opettelivat soittamaan. Jaakko kävi lapsena Esko Sutelan laulu- ja soitto-opissa. Hän hoiti urkurina jumalanpalveluksen jo 12-vuotiaana. Musiikin harrastaminen jatkui Limingan yhteiskoulussa.

Jaakko kävi Raudaskylän kansankorkeakoulun ja Raahen opettajaseminaarin, jonka aikana hän tutustui tulevaan puolisoonsa Sirkka-Liisaan. Jaakko valmistui opettajaksi 1972 ja samana vuonna hän ja Sirkka-Liisa avioituivat. Hän toimi opintojen ohella Revonlahden kanttorina 1971-72. Tie vei läntisestä Suomesta Itä-Savoon Savonrannan Rönkönvaaran koulun opettajaksi, jossa tehtävässä hän toimi koulun lakkauttamiseen saakka.

Jaakko jatkoi opettajana ollessaan musiikkiopintoja ja suoritti mm. sijaiskanttorin koulutuksen ja tutkinnon Pentti Savolaisen ohjauksessa. Jaakko teki kanttorin sijaisuuksia jo opettajana ollessaan ja siirtyi myöhemmin kokonaan Savonrannan seurakunnan kanttoriksi. Hän kutsui itseään usein ”temppelipelimanniksi”.

Jaakko Jakkula rakasti työtään sekä opettajana että kirkkomuusikkona. Hän oli hyvin pidetty molemmissa tehtävissään. Hän myös seurasi aikaa ja kehitystä ja halusi kehittää itseään. Urkumusiikki, Lapsikuoro Tuikut ja ihmisten palvelu olivat hänen sydäntään lähellä. Työtoverit ja seurakuntalaiset muistavat hänen erityisen ystävällisyytensä, palvelualttiutensa ja positiivisuutensa. Kun tarvittiin kanttoria johonkin ja otettiin Jaakkoon yhteyttä, hän tapasi vastata: ”No minähän tulen”.

Savonrannan seurakunta oli Kerimäen seurakunnan osana 2007-08 ja liittyi kuntaliitoksen myötä 2009 Savonlinna-Säämingin seurakuntaan, nykyiseen Savonlinnan seurakuntaan. Jaakko palveli eläkkeelle jäämiseensä saakka Savonrannan kirkkopiirin kirkkomuusikkona ja kävi hoitamassa tehtäviä myös seurakunnan muilla alueilla. Hän toimi sijaiskanttorina vielä eläkkeelle jäätyään.

Seurasi aikaa ja kehitystä ja halusi kehittää itseään.

Jaakko Jakkula välitti musiikin ja kirkkomusiikin lahjaa opettamilleen lapsille, kuorolapsille ja oman perheensä viidelle lapselle. Perhe, sukulaiset ja ystävät olivat hänelle tärkeitä ja hän oli läheisilleen vankkumaton tuki ja turva. Koti oli ensin Savonrannan Sönkassa ja Rönkönvaarassa ja myöhemmin koko loppuelämän ajan Kerimäen Luotojärvellä. Siellä Jaakko harrasti työn ohella kotitarveviljelyä, metsänhoitoa ja rakentamista. Hän rakasti myös matkustamista. Kristillinen vakaumus oli hänen elämänsä kantava voima, joka antoi hänelle rohkeutta ja valoa myös sairastamisen aikoina.

Muistamme kiitollisina Jaakkoa ja hänen sydämellistä palveluaan! Olkoon hänen osansa: ”Siell´kaunis kannel soi, veisaamme virttä uutta” (virsi 632: 4. säkeistön alkusäe).

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka