Mielipide | Järkytys Punkaharjun hautausmaalla

Kävin Punkaharjun vanhalla hautausmaalla viemässä kynttilöitä vanhempieni ja isovanhempieni leposijoille. Kauhukseni huomasin, että kaikkein komeimpien ikihonkien runkoihin oli kierretty muovinauhoja. Ilmeisesti on ajatus, että ne hävitetään kaatamalla pois. Pidän tällaista ajatusta käsittämättömänä.

Nämä hongat ovat saaneet kasvaa reilusti yli vuosisadan verran mäntymetsälle erittäin hyvässä maaperässä. Ne ovat tunkeneet juurensa syvälle ja ovat todella komeita, hyvinvoivia ja terveitä. Niiden latvukset ovat levinneet ikihongille tyypilliseen muotoon. Jossain rauhallisemmassa ympäristössä ne kelpaisivat kotkan ja kalasääsken pesäpuuksi.

Nämä latvat muodostavat hautausmaan ylle juhlavan hämyisen kattokerroksen joka rakentaa ikirauhasta kertovan tunnelman tälle Jumalan puistolle. Näin upea hautausmaa on todella ainutlaatuisen kaunis ja sopii kansallismaiseman pitäjään hienosti. Mikäli nämä ikihongat aiotaan hävittää, vanha hautausmaa ei ole enää entisensä.

Reilun vuosisadan ikäiset hongat kasvavat hyvässä maaperässä tuulilta suojassa kirkonmäen kupeessa. Ne pysyisivät aivan hyvin pystyssä seuraavat kaksi vuosisataa jos saisivat olla rauhassa. Sitten ne aikanaan ehkä kolmen vuosisadan päästä olisivat upeina keloina muistuttamassa menneistä vuosisadoista.

Eri puolilla Suomea on viime aikoina kovasti keskusteltu ikivanhojen metsien suojelusta. Todella vanhoja puita on häviävän pieni osa maamme puustosta. Vastaavia vanhoja puita löytyy Punkaharjun kansallismaisemasta. Nyt seurakunnalla olisi erinomainen tilaisuus toimia esimerkillisesti ikihonkien suojelussa ja jättää nämä mahtavan upeat hongat rauhaan. En näe mitään järjellistä perustetta näiden upeiden puiden hävittämiselle. Seurakunnan luottamushenkilöiltä odotan rohkeutta suojella nämä ainutlaatuisen upeat ikihongat.

Syntyperältään ja sydämeltään punkaharjulainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka