Kohtaamispaikka: Hyvä ja paha susi

Leena-Susanna29Mikkonen

Vanhassa sanonnassa sanotaan jotakuinkin näin: Jokaisessa ihmisessä asuu kaksi sutta. Hyvä ja paha. Se susi menestyy, kumpaa ruokit.

Miten se onkin niin, että aivan liian usein tulee ruokittua sitä sutta, joka saa aikaan pahaa mieltä ja puhuu toisista selän takana negatiiviseen sävyyn. Ja mikä kurjinta, tähän syyllistyy niin helposti kotona, töissä, harrastuksissa – siis melko lailla kaikkialla.

Ensi sunnuntaina vietetään rukouspäivää. Sen yhdessä raamatuntekstissä Jeesus sanoo: ”Hyvä ihminen tuo sydämensä hyvyyden varastosta esiin hyvää, paha ihminen tuo pahuutensa varastosta esiin pahaa. Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu.” (Luuk.6:45) Se. kumpaa sutta ruokin, vaikuttaa siihen, mitä sydämeni on täynnä.

Haluanko, että sydämeni täyttyy toisen tekemistä virheistä, juoruista ja panettelusta? Vai mieluummin siitä hyvästä, mitä toinen on tehnyt ja kokenut? Kunpa me ihmiset opettelisimme enemmän tuota jälkimmäistä edellä mainitun sijaan. Eve ja Ossi, laulajapariskunta Pohjanmaalta, kehottaa meitä tähän laulussaan näin sanoin: ” Kuitenkin parempi ois puhua hyvää selän takana. Puhua hyvää vasten kasvoja. Puhua oikein ja rehellisesti. Ne sanat jotka ylpeyteni puhumasta esti.”

Jumala meitä auttakoon tämän opettelussa, hyvän suden ruokkimisessa. Saamme rukoilla:

Kaikkivaltias Jumala,

Se susi menestyy, kumpaa ruokit.

Me tulemme eteesi rukoillen.

Meissä on paljon armottomuutta toisiamme kohtaan,

murenna kovuutemme,

auta meitä kohtaamaan toisemme lempeästi ja kärsivällisesti.

Anna meille voimaa rakentaa yhdessä parempaa maailmaa,

täytä meidät rohkeudellasi.

Auta meitä iloiten palvelemaan sinua ja lähimmäisiämme. Aamen.

kappalainen Kesälahden kappeliseurakunnassa

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka