Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sosterin alueella viisi uutta tartuntaa – Toistaiseksi koronapassi on Savonlinnassa tarpeeton

Alue on edelleen epidemian perustasolla, eikä koronapassille ole sen vuoksi käyttöä.

Sosterin alueella ilmeni viime viikolla viisi uutta koronavirustartuntaa. Sitä edellisellä viikolla tartuntoja tilastoitiin kahdeksan. Näistä tosin Sosterin viikkotiedotteen mukaan vain neljä havaittiin Sosterin alueella.

Viimeisin tartunta alueella on havaittu maanantaina 18. lokakuuta. Sairaalahoidossa koronan vuoksi on kaksi henkilöä. Tartuntaketjujen jäljitettävyydeksi arvioidaan sata prosenttia.

Koronaviruksen epidemiavaihe Sosterin alueella on edelleen perustasolla. Näin ollen koronapassilla ei toistaiseksi ole käyttöä.

Koronapassi on tuoreen valtakunnallisen linjauksen mukaan vaihtoehtoisena toimena käytössä vain silloin, kun kyseistä tilaisuutta tai tilaa koskevia rajoituksia on voimassa.

Sosterin alueella ensimmäisen koronarokotteen on saanut noin 87 prosenttia väestöstä ja toisen rokotteen 78,4 prosenttia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ohjeistus koronatestauksesta on muuttunut, ja koronatestien määrät ovat laskeneet myös Sosterissa.

Kannustamme käyttämään lisäksi kotona tehtäviä antigeenitestejä.

Jaana Luukkonen

Sosterin mukaan tietyissä tilanteissa koronavirustestin tekeminen on edelleen erittäin tärkeää, etenkin jos ei ole täyttä rokotesuojaa.

– Kannustamme käyttämään lisäksi kotona tehtäviä antigeenitestejä, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sanoo tiedotteessa.

Luukkosen mukaan kotona tehtävää antigeenitestiä voi hyödyntää, jos haluaa kotitestin avulla arvioida, voiko mennä kouluun tai työpaikalle. Kotitestin voi tehdä myös silloin, jos kahdesti rokotettu saa flunssaoireita, tai jos oireisella ei ole rokotesuojaa ollenkaan tai se on puutteellinen. Positiivinen kotitestitulos tulee varmistaa terveydenhuollon tekemällä PCR-testillä.

Tiedotteessa todetaan, että negatiivinen kotitestin tulos kannattaa varmistaa parin päivän kuluttua uudelleen tehdyllä testillä, jos oireet eivät ole väistyneet.

Sosterin alueella on voimassa päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. Kahdesti rokotetut voivat käyttää omaa harkintaa maskin käytössä.

Sosteri suosittelee harkitsemaan maskin käyttöä ruuhkaisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä etenkin, jos on rokottamaton tai rokotesarja on puutteellinen.

Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.