Siun soten alueella koronavirustartuntojen määrä on reilussa kasvussa – ohjeiden noudattaminen estäisi useimmat tartunnat

Matkailun lisääntyminen näkyy tartuntojen määrässä. Tautiin ovat viime aikoina sairastuneet erityisesti nuoret aikuiset.

Koronavirustartuntojen määrä Pohjois-Karjalassa on jatkanut kasvuaan jo useamman viikon ajan. Tartuntojen määrässä näkyy erityisesti matkailun lisääntyminen niin valtakunnan rajojen yli kuin kotimaassakin. Tartunnat ovat levinneet myös perhe- ja ystäväpiirissä, festareilla sekä muissa kohtaamisissa. Koronavirustautiin ovat viime viikkoina sairastuneet erityisesti nuoret aikuiset.

Pohjois-Karjalan tilannekuvatyöryhmä päätti 15.7.2021, että suositukset alueella pidetään entisellään, mutta työryhmä painottaa jokaisen pohjoiskarjalaisen vastuuta tartuntojen leviämisen ehkäisemisessä.

– Moni sairastumisista ja karanteeneista olisi voitu välttää käyttämällä kasvomaskia, pitämällä huolta turvaväleistä ja huolehtimalla käsihygieniasta. Lisäksi yleisötilaisuuksien järjestäjillä on suuri vastuu tapahtumien turvallisuudesta, toteaa Pohjois-Karjalan alueellisen koronaviruksen tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajana toimiva Sirpa Kaipiainen Siun sotesta.

– Epidemiatilanne ei ole enää rauhallinen ja riittävän hyvä rokotesuoja väestöllä on vasta syksyllä. Kesän toiminta ja rokotteiden ottaminen ratkaisee sen, millaisessa tilanteessa palaamme lomien jälkeen kouluihin ja työpaikoille.

Koronavirusrokotukset ovat edenneet Pohjois-Karjalassa hyvin. Maakunnan väestöstä ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on noin 66 prosenttia, mikä on neljänneksi korkein osuus koko Suomessa. Tehosterokotukset ovat käynnissä ja molemmat rokotusannokset on saanut jo noin neljännes pohjoiskarjalaisista.

– Pohjoiskarjalaiset ovat ottaneet rokotteita hyvin ja vanhimmissa ikäluokissa rokotekattavuus on jo erinomainen. Nuoremmissakin ikäluokissa rokotuskattavuus nousee hyvää tahtia, kertoo Kaipiainen.

Rokotuksen saaneiden on tärkeää edelleen noudattaa turvallisuusohjeita, sillä rokotteen saanut voi edelleen sairastua ja tartuttaa muita.

– Meilläkin sairastuneiden joukossa on jopa kahteen kertaan rokotettuja. Rokote näyttää suojaavan hyvin vakavia tautimuotoja vastaan, mutta vastuu pitää kantaa siitä, ettei tartuta tautia eteenpäin, muistuttaa Kaipiainen.

Viikolla 27 uusia tartuntoja todettiin Pohjois-Karjalassa 38, kun edellisviikolla tapauksia kirjautui 28. Pohjoiskarjalaisilla todettuja tartuntoja oli näistä 31 ja seitsemän tartunnoista kirjautuu toisten sairaanhoitopiirien alueelle koti- tai oleskelukunnan mukaisesti.

Tartuntoja todettiin Joensuussa, Kiteellä, Kontiolahdella, Lieksassa, Outokummussa, Rääkkylässä ja Tohmajärvellä. Tartunnoista seitsemän oli peräisin ulkomailta ja jatkotartuntoja ulkomailta saaduista tartunnoista todettiin kuusi. 20 tartuntaa todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä. Kaikkien tartuntojen alkuperä on pystytty jäljittämään.

Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä tartuntoja on todettu 20, joista kahdeksan pohjoiskarjalaisilla ja 12 kirjautuu toisten sairaanhoitopiirien alueelle. Karanteenissa koronavirukselle altistumisen takia on lähes 200 henkilöä. Mahdollisia altistumispaikkoja tulee tietoon lähes päivittäin ja ne on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen https://www.siunsote.fi/koronaviruksen-altistumispaikat.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka