Mansikka-britakakussa maistuu kesä – Vastavalmistunut leipuri-kondiittoriVeera Naukkarinen osaa ohjeen ulkoa

Rapea kakkupohja, marenkipohja, mansikat ja kermavaahto pitää olla juuri oikeassa suhteessa.

Maitolaiturin ravintolassa on huisketta, kun lounasaika on jo ihan ovella. Koska ravintolan periaate on, että kaikki pyritään tekemään itse, työtä riittää. Ruuat pitää olla just eikä melkein yhdeltätoista valmiita. Yleiskone sekoittaa perunamuusia ja koko keittiö tuntuu olevan täynnä itsepyöriteltyjä lihapullia.

Maaliskuussa valmistunut leipuri-kondiittori Veera Naukkarinen, 21, leipoo kaikessa rauhassa mansikka-britakakkua tiskiin pienessä leipomohuoneessa. Hän on aloittanut työpäivänsä jo viideltä, koska kaikki Maitolaiturin tiskissä oleva pitää olla samana päivänä leivottua. Siitä pitävät huolen kaksi omaa leipuri-kondiittoria. Maitolaiturin takapihalla ei leipomolaatikoita näy.

Naukkarisen lisäksi pullia, munkkeja, sämpylöitä, leipiä, leivoksia, kakkuja, jälkiruokia, donitseja ja sen seitsemää sorttia pikkuleipiä tiskiin loihtii leipuri-kondiittori Krista Hirvonen Kerimäeltä. Esimerkiksi äitienpäiväkakkuja tehtiin tilauksesta paljon.

Mansikka-britakakku on tyypillinen kesäkakku, jota menee Maitolaiturilla kesällä paljon. Rapea kakkupohja, marenkipohja, mansikat ja kermavaahto pitää olla juuri oikeassa suhteessa.

Tämän päiväinen mansikka-britakakku on leivottu laktoosittomaan voihin ja keltaisiin gluteenittomiin jauhoihin.

Mansikka-britakakku on tyypillinen kesäkakku.

– Osaan tämän ohjeen ulkoa, koska teen tätä joka päivä kesällä tiskiin.

Leipomishuoneen seinät ovat täynnä käsinkirjoitettuja ohjeita. Kaikki klassiset ohjeet löytyvät: Ellen Svinhufvudin kakusta ja Runebergin tortuista kinder-kakkuun ja brookies-pikkuleipiin. Brookies tulee sanoista brownies ja cookies.

Naukkarinen leikkaa tottuneesti kakkupohjan ja marenkipohjan kahtia.

– Koko ikäni olen tykännyt leipoa, pienestä asti. Tein seitsenvuotiaasta lähtien itse oman synttärikakkuni äidin avustuksella. Äiti ja mummo opettivat minua, kertoo Naukkarinen.

Äiti Katja Naukkarinen on opettanut tyttärelleen muun muassa voileipäkakun teon.

Enonkosken Karvilasta kotoisin olevalle nuorelle naiselle mikään muu ala ei tuntunut niin luontevalta ja omalta kuin leipuri-kondiittoriala

Naukkarinen aloitti opiskelun Joensuussa lähiopetuksena, mutta siirtyi sitten etäopetukseen koronan vuoksi. Oli onnenpotku saada oppisopimuspaikka Maitolaiturilta.

– Ei tätä oikein etänä voi täysipainoisesti opiskella. Opettaja kävi yhden kerran katsomassa paikan päällä ja sitten lähetettiin valokuvia valmiista töistä.

Naukkarisella on oma Instagram-tili @veeraleipoo¬_

– En hirveesti kotiin leivo, mutta tutuille ja sukulaisille tulee leivottua kakkuja ja muita leivonnaisia.

Leipuri-kondiittori-linjan lopputyönä piti tehdä kaksi kakkua, joissa oli tarkat vaatimukset. Toisen kakun piti esimerkiksi olla kakku kreemikuorrutteella ja suklaakoristeilla. Toisessa piti olla sokerimassafiguureja.

Veera Naukkarinen asuu kihlattunsa kanssa Enonkoskella ja haaveilee omasta yrityksestä kotiseudulla, ei kahvilasta, vaan enemmän pitopalvelusta, jossa saisi leipoa mahdollisimman paljon.

Kesä kuluu töissä ja se on hyvä. Naukkarinen ei paljon ehdi harrastaa, kun töitä pitää tehdä silloin, kun niitä on. Sedän Olli Naukkarisen tallissa on oma hevonen Uuno, valkoinen risteytysponi. Rauhallinen Uuno on jo eläkeiässä ja elää hiljaiseloa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka