Kesälahden perinteiset kesätapahtumat aloittavat heinäkuun aurinkopitäjässä

Puruveden Lohikuningas valitaan tänäkin kesänä

Kesälahdella kisataan jälleen Puruveden Lohikuninkaan tittelistä ja nautitaan Muikkumarkkinoiden antimista. Viime vuonna koronan takia väliin jääneet tapahtumat järjestää tuttuun tapaan Karjalan Kalamiehet ry heinäkuun 3.-4. päivä Karjalan Kievarin puisto- ja ranta-alueella.

Sihteeri Taina Arvekarin mukaan päätöstä tapahtumien järjestämisestä jouduttiin lykkäämään viime hetkeen asti ja mielipidettä kysyttiin myös markkinamyyjiltä ja yksityishenkilöiltä.

– Kyllähän tässä pieni riski otetaan, koska mahdollisia tulevia koronarajoituksia on mahdotonta vielä tietää. Niiden mukaan kuitenkin eletään, hän toteaa.

Puruveden Lohikuningas -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1983 ja se on Suomen suurin soutu-uistelutapahtuma. Ajankohta on perinteisesti ollut viikko juhannuksen jälkeen. Aiemmin tapahtuman järjestelyihin on palkattu työntekijä rahoituksen avulla, mutta nyt hommat hoituvat puhtaasti talkootyönä ja ostopalveluina.

– Onneksi meillä on hyvä porukka ja osa talkoolaisista on ollut mukana jollain tavalla koko tapahtuman historian ajan. Heillä on jo oikea kokoelma talkoopaitoja, naurahtaa Arvekari.

Viime kesän välivuosi oli ensimmäinen koko tapahtuman historiassa ja sen vuoksi myös 40 -vuotisjuhlat siirtyvät vuodella eteenpäin. Niitä vietetään heinäkuussa 2023.

Mukaan kannattaa lähteä ennen kaikkea elämys- ja seikkailumielellä.

Taina Arvekari

– Kilpailussa vanhat perinteet ja säännöt ovat edelleen voimassa. Juhannuksen jälkeen alkoivat teollisuuden kesälomat ja kisa oli sopiva tapa aloittaa vapaat, Arvekari kertoo.

Vapoja saa yhdellä venekunnalla olla kaksi ja siihenkin on syynsä. Ennen nykyaikaisia ja kehittyneitä kalastusvälineitä täytyi kalastajan pidellä soutaessaan ongenvapoja molempien jalkateriensä alla.

Ennätysvuonna venekuntia osallistui Lohikuningas-kilpailuun lähes 1000, mutta yleensä määrä on ollut muutamia satoja. Arvekari toivoo, että lyhyeksi jääneestä markkinointiajasta huolimatta osallistujia riittää vähintään viime vuosien tapaan. Hänen mielestään mukaan kannattaa lähteä ennen kaikkea elämys- ja seikkailumielellä.

– Yhdistyksen tavoitteena on ollut panostaa yhä enemmän some -mainontaan. Se on ollut todella tehokasta, Arvekari jatkaa. Kisatoimisto sekä virallinen kalojen punnituspiste ja tulospalvelu sijaitsevat Muikkumarkkina-alueella Karjalan Kievarilla, mutta vesille voi lähteä myös Ruokkeen Lomakylästä, Mäntyrannan Lomakylästä ja Karjalan Lomakeskuksesta.

Kisan ajan Aittosaaressa toimii buffa ja Levonsaaressa sauna pidetään lämpimänä kisailijoita varten.

– Muikkumarkkinoiden myyjien määrä on vuosittain vaihdellut 40-80 välillä. Oheisohjelmatietoja päivitämme kotisivuille sitä mukaa kun ne vahvistuvat, kertoo Arvekari.

Paikallisten tuottajien lähiruokatuotteiden lisäksi myynnissä on perinteisesti ollut muun muassa käsitöitä sekä rantakalaa lohesta ja muikusta. Myös yhdistyksillä on omat kojunsa. Illan kohokohta ovat tietenkin kesätanssit. Muutama vuosi sitten pääkaupunkiseudulta pysyvästi Kesälahdelle muuttanut Arvekarin mielestä Lohikuningas-kilpailu ja Muikkumarkkinat kuuluvat pitäjän vuosikelloon siinä missä joulu ja juhannuskin.

– Ne ovat hyvin keskeinen osa kesälahtelaista identiteettiä, sanoo Arvekari lopuksi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka