Tsasounaan talkoillaan uusi pärekatto heinäkuussa – Aseman Ystävien tempauksessa vanha rakennustapa tutuksi.

Taidelaiturin tsasouna palveli Karjalan kunnailla -tv-sarjassa.

Punkaharjun Aseman Taidelaiturilla on pari vuotta ollut vanha tsasounarakennus, jolla on mielenkiintoinen historia.

Ajan hammas on purrut tsasounan vanhaan pärekattoon sadeveden mentäviä reikiä. Nyt joukko nimeltä Aseman Ystävät on päättänyt kunnostaa pärekaton.

Aseman Ystävät on hankkinut varoja hankkeeseen pienkeräyksellä ja kattoremontti tehdään talkootyönä.

Sikäli kun koronatilanne sallii, pärekattotalkoot järjestetään lauantaina 10. heinäkuuta. Yleisöllä on mahdollisuus tutustua tuolloin vanhaan, perinteiseen rakennustapaan iloisessa talkoohengessä.

Päreentekijä löytyi paikkakunnalta. Hän on punkaharjulainen hirsirakentaja Vesa Sairanen.

– Sairanen tekee päreitä jo ennakkoon, mutta tuo talkoopäivänä pärehöylänsä tsasounalle ja valmistaa osan päreistä työnäytöksenä paikan päällä, kertoo Matti Pellinen Aseman Ystävien puuharyhmästä.

Taidelaiturin puistossa oleva ortodoksinen tsasouna on kaikille avoin rukoushuone. Se on pyhitetty Pyhittäjäisä Herman Alaskalaiselle.

Pellisen mukaan tsasouna on perinteisesti pieni puurakenteinen pyhäkkö, jossa tyypillisesti ei ole erillistä alttarihuonetta.

– Karjalassa tsasouna oli lähes joka kylässä ja niissä toimitettiin paljon hetkipalveluksiksi kutsuttuja maallikkopalveluksia. Nimitys tsasouna tuleekin venäjänkielisestä hetkeä tai tuntia tarkoittavasta sanasta, kertoo Matti Pellinen.

Taidelaiturin tsasounarakennus on peräisin Kontiolahdelta 1800-luvulta, jolloin se toimi vilja-aittana. Kuudentoista neliömetrin suuruinen rakennus palveli sittemmin Kontiorannan elokuvakylässä Karjalan kunnailla -televisiosarjan papin tsasounana.

Punkaharjulle taidepuistoon tsasouna siirrettiin toukokuussa 2019 ja pyhitettiin maapohjineen saman vuoden heinäkuussa.

Aseman Ystävät on Taidelaiturin omistajien Hannu Huitin ja Mikko Ranta-Huitin vapaamuotoinen ystäväjoukko.

– Arvostamme Hannun ja Mikon panosta aseman miljöön kunnostamisessa ja säilyttämisessä sekä aseman seudun elävöittämisessä taidetapahtumineen, perustelee Matti Pellinen talkootempausta.

Aseman Taidelaiturin tsasounan pärekattotalkoot 10. heinäkuuta aamusta alkaen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka