Ryijyjä ja kanavatöitä Kesälahden museolla

Värien ja muotojen iloittelua, historiaa ja tarinoita elämästä

Kesälahden museoalueella on lukuisa määrä perinnerakennuksia sekä vuosittain vaihtuvat näyttelyt. Tänä vuonna Kesälahti-seura on koonnut museoon näytteille ryijyjä ja kanavatöitä. Jussi Silvennoinen

Kesälahti-Seuran kesänäyttely vie ryijyjen ja kanavatöiden kautta katsojan matkalle historiaan, satuihin, lapsuuteen, kansanperinteen ja suomalaisen muotoilun kulta-aikojen glamouriin. Näyttely on myös kiinni tässä päivässä, mukana on Kesälahden koulun oppilaiden ryijyjä sekä kesälahtelaisen Irmeli Loukkaanhuhdan uniikkeja töitä.

Ryijyn arvo on tunnettu. Ensin verrattomana käyttötekstiilinä – villa pitää loitolla niin kylmän kuin kostean - sittemmin kodin kaunistuksena ja vaurauden merkkinä seinällä. 50-luvulla suomalainen ryijy nousi taidekäsityön eturintamaan, saavutti huomattavaa kansainvälistä mainetta, oleutui taas 70-luvulla käyttötavaraksi, melkein joka kodin ryijymatoksi. Siinä roolissaan tosin useimmiten tehdastekoisena.

Kanavatyöt ovat olleet huokeammin saatavilla olevia kodin käsitöitä ja kaunistuksia. Joka pisto on silti pitänyt tehdä erikseen, joka säie pujottaa neulaan, langat päätellä kauniin lopputuloksen saamiseksi. Milloin minkäkinlaisessa valossa ja elämäntilanteessa niihin on pistelty ilot ja surut, tummat ja vaaleat värit, ommeltu tarkasti ohjeen mukaan tai laitettu sekaan vähän omia. On uskottu, toivottu, rakastettu – ja lopulta saatu työ valmiiksi, kehystetty ja laitettu kotia kaunistamaan seinälle.

Käsitöihin on kudottu, ommeltu, käsin ja sydämin kiinnitetty niin paljon tunnetta ja taitoa, että on ollut sääli seurata takavuosien välinpitämättömyyttä näitä mahtavia käsitöitä kohtaan. Ryijyjä on heitetty roskalavoille, kanavatöitä poltettu saunan uunissa.

Tuuli on kääntynyt, vanhat käsityöt kiinnostavat taas ja uusia tehdään.

Myös Myllytuvan näyttelyn yhteydessä pidetään pientä käsityöpajaa. Näyttelyvieras voi kokeilla, miten ryijysolmu tehdään tai miten kanavatyö valmistuu pisto pistolta.

Museo, näyttelyt ja kahvila auki 29.6. alkaen ma-pe klo 11-17, la-su klo 11-15. Osoite Kirkkotie 9, Kesälahti.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka