Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Karjalan koronavirusepidemia on pysynyt perustasolla – työikäisten rokottaminen alkaa pian

Tilaisuuksien kokoontumismäärää lievennettiin 50 henkeen. Muut suositukset pysyivät ennallaan.

Tilanne Pohjois-Karjalassa on pysynyt hyvin samanlaisena kuin edellisinä viikkoina. Koronavirusepidemia on pysynyt perusasossa.

– Tartuntoja todetaan edelleen lähes päivittäin, mutta määrät ovat onneksi pysyneet pieninä, kertoo alueellisen tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajana toimiva toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun sotesta.

Alueellinen tilannekuvatyöryhmä kokoontui torstaina 6.5. arvioimaan alueen epidemian tilannetta ja koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi tarkoitettuja suosituksia.

Työryhmä lievensi alueella voimassa olevaa suositusta kaikkien tilaisuuksien kokoontumismääristä 50 henkeen. Kasvomaskien käyttö, turvavälien pitäminen sekä käsihygieniasta huolehtiminen ovat edelleen edellytyksiä suurempien kokoontumisten turvallisille järjestelyille. Muut suositukset pidettiin toistaiseksi ennallaan.

– On syytä mennä maltilla kesää kohti, koska rokotukset ovat vielä kesken. Maskeista, turvaväleistä tai muiden suositusten noudattamisesta ei siis pidä vielä hellittää, sillä ne suojaavat meitä kaikkia tartunnoilta, muistuttaa Kaipiainen.

– Työikäisen väestön rokotukset ovat piakkoin alkamassa ja ne jatkuvat kesälomakaudelle. Tiedotusta rokotusten etenemisestä kannattaa seurata ja ottaa rokote kun oma vuoro tulee.

Viikolla 17 Pohjois-Karjalassa uusia koronavirustartuntoja todettiin 11, kun edellisviikolla tapauksia kirjautui 13. Tartuntoja todettiin Kiteellä, Lieksassa, Nurmeksessa ja Heinävedellä. Suurin osa tartunnoista todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä. Laajempia altistumisia henkilöiden lähipiirissä ja työpaikoilla liittyi vain kahteen tapauksista. Kaikkien tartuntojen alkuperä pystyttiin selvittämään.

Kuluvalla viikolla uusia tartuntoja maakunnassa on varmistunut kaksi ja karanteenissa oli torstaiaamuna yhteensä 118 henkilöä. Kiteellä on todettu 5.5. koronavirustartunta, johon liittyy myös mahdollisia altistumispaikkoja edellisviikon aikana. Lisäksi Kiteelle saapuneiden kausityöntekijöiden keskuudessa on muualla Suomessa todettuja koronavirustartuntoja, joiden eristykset ja karanteenit toteutuvat alueella.

Lieksan tartuntaketjussa ei ole todettu uusia tapauksia enää 28.4. jälkeen. Vahvistusta tartuntaketjussa epäillystä muuntoviruksesta ei ole vielä saatu.

Koronarokotukset Pohjois-Karjalassa etenevät hieman ripeämmin kuin valtakunnassa keskimäärin. THL:n tilastojen mukaan maakunnassa ensimmäisen rokoteannoksen on saanut noin 34 prosenttia maakunnan väestöstä, kun valtakunnallinen rokotuskattavuus on vajaa 32 prosenttia koko väestöstä. Rokotukset etenevät sen mukaisesti, kuinka paljon rokotteita maakuntaan toimitetaan. Iäkkäiden ja sairauden vuoksi riskiryhmiin kuuluvien rokotukset ovat loppusuoralla ja rokotukset laajenevat nuorempiin ikäluokkiin lähiviikkojen aikana.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Työryhmä kokoontuu torstai-iltapäivisin.