Mielipide | Lääkäripalvelut turvattava Kiteellä

Meillä on erinomaisessa kunnossa olevat Kiteen pääterveysasema ja Kesälahden terveysasema. Kaupunki on investoinut rakennuksiin merkittävät summat ja ne säilyvät Kiteen kaupungin omistuksessa sittenkin, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Tämä asia on kunnossa tällä hetkellä. Seiniä tärkeämpää on taloissa tarjottavat palvelut. Siun Sote on varsin hyvin onnistunut kehittämään sosiaali- ja terveyspalveluja maakunnassa, mutta parannettavaakin toki on.

Joka neljäs meistä kiteeläisistä asukkaista on 70-vuotta täyttäneitä. On luonnollista, että terveyspalvelujen kysyntä kasvaa ja meidän on siihen vastattava. Toimivat terveyspalvelut ovat erittäin tärkeä ja keskeinen palvelu kaikenikäisille, myös työikäisille sekä nuorille ja lapsille. Tiedetään, että kunnossa oleva perusterveydenhuolto on kivijalka koko terveydenhuoltojärjestelmässä.

Käytössä oleva omahoitajajärjestelmä on toimiva, kun voi soittaa omalle nimetylle hoitajalle. Myös takaisinsoittojärjestelmä toimii. Pääsy lääkärille tapahtuu tiimimallin arvion mukaan. Kiteen tilanteessa, jossa on erittäin iso lääkärivaje, tämä sinänsä kehityskelpoinen malli ei toimi kovin hyvin. Lääkäreitä tulisi olla nykyistä enemmän. Lääkäri toivoo saavansa kohdata potilaan, koska hänellä on viime kädessä vastuu potilaasta. Myös kuntalaiselle on tärkeää, että voi kohdata lääkärin.

Pidän erittäin tärkeänä, että lääkäri- ja muita terveydenhuollon palveluja tarjotaan jatkossakin molemmissa toimipisteissä.

Edunvalvonta ja sen onnistuminen Siun Soteen päin on niin lääkäriin pääsyyn kuin muissakin asioissa keskeisessä roolissa. Kiteen kaupungista on luottamushenkilöt Siun Soten yhtymähallituksessa ja -valtuustossa valvomassa kiteeläisten asemaa, jotta saamme tilaamamme peruspalvelut. Kaupunki maksaa niistä Siun Sotelle reilusti yli puolet kaupungin käyttömenoista, yli 40 miljoonaa euroa, vuodessa.

Kuten olemme saaneet seurata mediasta, lääkäripula on vaikeahko Siun Sotessa ja että kysymys ei ole rahasta tai sen puutteesta. Kiteen on huolehdittava siitä, että yhdenvertaisuus toteutuu koko Siun Soten alueella ja lääkäripalveluja kohdistetaan lääkäripulasta huolimatta Kiteelle nykyistä enemmän.

On tärkeää, että Kiteen päättäjillä on hyvät ja luottamukselliset keskusteluyhteydet Siun Soten johtoon.

Eeva-Liisa Auvinen

kuntavaaliehdokas (keskusta)

Kitee

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka