Aseman Taidelaiturin isäntä Hannu Huitti aloitti taidemaalari Ilmari Huitin säätiön hallituksen puheenjohtajana

Samaa sukua olevalla Hannu Huitilla on omistuksessaan lähes sata Ilmari Huitin taideteosta. Kesällä Ilmari Huitin taide esillä Punkaharjulla.

Hannu Huitti tuo Ilmari Huitin taidetta kesäksi näytteille Punkaharjulle Aseman Taidelaiturille. Näyttelyn nimi on "Metsä sielu" ja se sisältää 23 teosta. Mikko Ranta-Huitti

Taidemaalari Ilmari Huitin Säätiön hallituksen puheenjohtajana aloitti Hannu Huitti, Lopen Hunsalan Huitin tilalta. Hän toimii HH Embryo Oy - Huitin Holsteinin toimitusjohtajana sekä Punkaharjulla sijaitsevan elämyskohteen Aseman Taidelaiturin isäntänä.

Hannu Huitilla on kumppaninsa Mikko Ranta-Huitin kanssa myös merkittävä taidekokoelma, johon kuuluu muun muassa lähes sata Ilmari Huitin taideteosta. Kokoelman tauluista on tekeillä myös taidekirja.

– Innostuin Ilmari Huitin taiteesta jo nuorena katsellessani niitä kotonani ja papallani, kertoo Hannu Huitti, joka on taiteilijan kanssa samaa sukua.

– Olen iloinen, että voin nyt edistää hänen taiteensa tunnettuutta oman kokoelmamme lisäksi myös Ilmari Huitin Säätiön kautta.

Kustaa Ilmari Huitti (1897–1960) syntyi Vaskijärvellä asuneen kauppiaan Kaarle Eenokinpoika Huitin ja hänen vaimonsa Josefiinan kuopuspoikana. Hänellä oli kolme isoveljeä, joista yhdestä tuli tuomari, toisesta muurari ja kolmannesta metsuri.

Ilmarin taiteelliset lahjat havaittiin jo varhain ja hän pääsi opiskelemaan maalaustaidetta Ateneumiin valmistuen sieltä tähtioppilaana vuonna 1917 ollessaan vasta parikymppinen. Jo samana vuonna hän osallistui ensimmäiseen näyttelyynsä, minkä jälkeen niitä kertyikin kymmenittäin vuosien varrella. Taulujensa aiheet hän ammensi pääosin Karkkilan ja Lopen alueen henkilöistä, pihapiireistä ja maisemista.

Ilmari Huitti asui Vaskijärvellä lähes koko ikänsä, ensin synnyinkodissaan Ristinkedossa sekä sen jälkeen rakennuttamissaan Huitinmäessä ja Aittamäessä. Kaikki talot ovat edelleen pystyssä Vaskijärven maisemissa, tosin eri omistajilla.

Ilmari Huitti halusi taiteensa säilyvän kuolemansa jälkeenkin ja määräsi perustettavaksi nimeään kantavan säätiön. Hän testamenttasi sille yli sata maalaustaan sekä muutakin omaisuuttaan. Taidemaalari Ilmari Huitin Säätiön tehtävänä on ylläpitää Huitin taidekokoelmaa sekä lisätä hänen taiteensa tunnettuutta järjestämällä näyttelyitä ja esittelemällä Huitin tuotantoa muutenkin.

Karkkilassa Huitin taiteelle on omistettu oma huoneensa Galleria Bremerissä, jonka näyttely uusiutuu aika ajoin. Vuonna 2017 siellä järjestettiin Huitin taiteesta toistaiseksi laajin esittely. Ilmari Huitin tauluja on Ateneumin sekä useiden muiden taidemuseoiden kokoelmissa, ja tänä vuonna Huitin taiteeseen voi tutustua lisäksi Punkaharjulla Aseman Taidelaiturin näyttelyssä ”Metsän sielu”, jossa esillä on 23 teosta.

Ilmari Huitin Säätiö on myös vuokrannut Huitin taideteoksia paikallisille yhteisöille, jolloin entistä useammilla on mahdollisuus niistä nauttia. Vuokraustoimintaa on tarkoitus lisätä myös sen vuoksi, että Säätiön toimintaan liittyvät pakolliset vuosimenot saadaan katettua luopumatta kokoelman tauluista. Ilmari Huitin Säätiö ottaa vastaan lisäksi lahjoituksia, ja viime vuosina kokoelma onkin karttunut useilla mielenkiintoisilla Huitin tauluilla.

Säätiön vuosikokous päätti käynnistää tänä vuonna Ilmari Huitin taiteellisen tuotannon laajan dokumentointiprojektin, jonka tarkoituksena on kerätä kuva-aineistoa Huitin maalaamista tauluista sekä niiden kohde- ja omistushistoriatietoja.

Huitti on ikuistanut tauluihinsa henkilöitä ja rakennuksia, joita kaikkia ei enää ole, mutta joihin vielä voi löytyä tunnistajia. Tämä tieto on saatava talteen. Säätiö on pariin otteeseen aiemmin järjestänyt Huitin taulujen valokuvausta, mutta osa tauluista on edelleen tietämättömissä.

Taulutietojen lisäksi Säätiö jatkaa Ilmari Huittia koskevien lehtijuttujen, näyttelytietojen ja muunkin materiaalin keräämistä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka