Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi uutta koronatartuntaa Sosterissa – sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuus on nyt maan kärkipäätä

Savonlinnan Taidelukion tartuntaketjuun liittyen on maanantain jälkeen todettu yksi uusi tartunta, joten ketjussa on todettu nyt yhteensä kuusi tautitapausta.

– Toinen tartunta on jatkotartunta sunnuntaina ilmaantuneeseen tartuntaketjuun, jossa on nyt yhteensä kolme tartuntaa, Sosteri tiedottaa.

Korona-altistumisten vuoksi Sosteri suosittelee, että Savonlinnan lyseon lukio siirtyy etäopetukseen.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella koronaviruksen ilmaantuvuus luku on tällä hetkellä koko maan kärkipäätä. Jotta koronavirustilanne saadaan alueella pysymään hallinnassa, on äärimmäisen tärkeää, että karanteeniin asetetut pysyvät karanteenissa ja noudattavat tartunnanjäljitystiimiltä saamiaan ohjeita. Karanteenissa on Sosterin alueella edelleen useita satoja henkilöitä.

– Karanteeniin asettaminen tarkoittaa, että henkilö ei saa poistua kotoa ja saa tavata vain omia perheenjäseniään. Esimerkiksi erillään asuvat karanteenissa olevat eivät henkilöt eivät saa tavata keskenään, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

Karanteenin aikana kodin ulkopuolella on sallittu ainoastaan ulkoilu, joko yksin tai samassa taloudessa asuvan kanssa. Esimerkiksi kauppaan karanteeniin asetettu ei saa mennä. Eristys on puolestaan vielä tiukempi toimi. Koronavirukseen sairastunut määrätään eristykseen ja tällöin kotoa ei saa poistua lainkaan.

Sosterin tiedossa on, että alueella on pidetty yksityisiä juhlia ja tartuntaketjuja on lähtenyt liikkeelle koti- ja mökkibileistä.

– Nyt pitää ymmärtää, että bileiden aika ei ole nyt. Tämän tyyppisissä tilaisuuksissa tartunnat leviävät erittäin herkästi ja yhdet juhlat voivat keikauttaa alueen koronatilanteen hallitsemattomaksi. Nuorten kohdalla toivoisin, että koko perheet kantaisivat tästä nyt vastuuta ja asiasta keskusteltaisiin kotona ja koulussa, Luukkonen sanoo.

Korona-altistumisten vuoksi Sosteri suosittelee, että Savonlinnan lyseon lukio siirtyy etäopetukseen huomisesta 14.4.2021 alkaen toistaiseksi. Noin sata oppilasta on altistunut koronavirukselle.

Koronaviruksen epidemiavaihe Itä-Savossa on edelleen kiihtymisvaihe. Alueella on useita aktiivisia tartuntaketjuja. Tartuntoja on alueella runsaasti mutta tilanteen hallitsemisen kannalta hyvää on se, että edelleen tartunnat tulevat valtaosin jatkotartuntoina esimerkiksi perheiden sisällä ja karanteenissa oleville.

Viikoilla 13 ja 14 tartuntojen lukumäärä yhteensä on 79. Ilmaantuvuusluku on näin ollen 197,5. Tartuntaketjujen jäljitettävyys on yli 80 prosenttia.

Koronarokotteita Sosterissa on annettu kaikkiaan noin 12 600, luku sisältää tehosterokotteet. Luvut kattavat kaikki Sosterin jäsenkunnat, jotka ovat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava.

Parhaillaan rokotetaan kaikkia tänä vuonna 70 vuotta täyttäviä ja tätä vanhempia sekä 65 vuotta täyttäneitä riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvia. Seuraavaksi rokotukset laajenevat riskiryhmissä nuorempiin.

Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus ovat alueella ennallaan. Korkeakoulujen suositellaan olevan etäopetuksessa, mutta korkeakouluopiskelijoiden työharjoittelut ovat jatkuneet maanantaista 29.3.2021 alkaen normaalisti. 12-18 vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta jatkuu normaalisti, mutta eri alueiden välisiä turnaustyyppisiä tapahtumia ei edelleenkään suositella järjestettäviksi.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminnan suositellaan edelleen olevan tauolla. Esimerkiksi kuntosaleilla ja muissa liikuntatiloissa muun muassa uimahalleissa asiakasmäärää suositellaan rajaamaan niin, että yli kahden metrin turvaväli toteutuu yli 10 hengen tiloissa ja niin, että uuden tartuntatautilain hygieniavelvoitteet toteutuvat.

Riskiryhmien tehostettu suojaaminen on alueella ennallaan. Koronavirustaudin esiintyvyyden vuoksi Sosteri vahvasti suosittelee harkitsemaan vierailuja potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä, pois lukien kriittisesti sairaat ja saattohoidossa olevat. Ennen vierailuja on aina syytä olla yhteydessä yksikön henkilökuntaan.

Yleisötilaisuuksissa henkilömäärä saa olla enimmillään kuusi Itä-Suomen aluehallintoviraston määräyksellä. Sosteri suosittaa rajaamaan myös yksityistilaisuuksia enintään kuuteen henkilöön.