Hartauskirjoitus: Hyvän Paimenen ääni

Millaisella äänellä sinä olet puhunut tänään?

Millaisella äänellä sinulle on puhuttu?

Millaisella äänellä toivot, että sinulle puhutaan?

Kutsun sinut nyt mielikuvaleikkiin. Kuvittele mielessäsi tai sano vaikka ihan ääneen oma nimesi erilaisilla äänillä, esimerkiksi iloisella, väsyneellä, vihaisella, kovalla, kiinnostuneella tai välinpitämättömällä. Tai kuiskaten, huutaen tai kutsuvalla, moittivalla tai kehuvalla äänellä.

Jo äänensävystä voin päätellä jotakin siitä, mitä toinen aikoo minulle sanoa. Samat sanat saavat erilaisia merkityksiä, kun ne lausutaan erilaisella äänellä.

Tuleva sunnuntai on Hyvän Paimenen sunnuntai ja pyhäpäivän evankeliumi puhuu siitä, millainen ääni Jeesuksella on. Niin, millainen ääni Jeesuksella on? Millaisella äänellä Hän puhui kohtaamilleen ihmisille? Jeesus sanoi olevansa Hyvä Paimen. Hän sanoi myös, että nimenomaan ääni on Hyvän Paimenen tuntomerkki. Hyvän Paimenen erottaa muista paimenista juuri äänen perusteella.

Jeesus käytti ääntään monella tavalla: Raamattu kertoo, että Jeesus nuhteli, moitti, kutsui, käski, siunasi, rakasti, huusi, itki, kysyi. Tällä perusteella Jeesus puhui eri yhteyksissä ja eri ihmisille erilaisella äänellä.

Kun Jeesus sanoo olevansa Hyvä Paimen ja että Hyvän Paimenen erottaa muista paimenista juuri äänen perusteella, niin millainen on Hyvän Paimenen ääni?

Toinen mielikuvaleikki voisikin olla, että kuvittele, että Jeesus lausuu nimesi Hyvän Paimenen äänellä. Millainen tuo ääni on?

Minun mielikuvissani Hyvä Paimen lausuu nimeni sellaisella äänellä, että koen olevani Hänelle tärkeä ja rakas. Hyvän Paimenen ääni herättää minussa tunteen, että Hän välittää minusta, on kiinnostunut minusta, hyväksyy minut, haluaa tietää, mitä minulle ihan oikeasti kuuluu.

Hyvän Paimenen ääni on myös sellainen, että se ohjaa minua toimimaan oikein toista ihmistä kohtaan. Se neuvoo minua, jos harhaudun. Se ehkä jopa vähän kovisteleekin, silloin kun siihen on aihetta. Pääasia kuitenkin on, että Hyvän Paimenen ääni, Jeesuksen ääni, on minulle tuttu ja sellainen, jota haluan kuulla ja kuunnella.

Hyvän Paimenen äänessä kuulen rakkauden, myötätunnon, hyväksynnän, siunauksen, huolenpidon. Kuulen äänen, joka sanoo minulle juuri ne sanat, joita tänään tarvitsen ja juuri sellaisella äänensävyllä, jota tänään tarvitsen.

Mitä ja millaisella äänellä Jeesus puhuu tänään sinulle?

Anna-Maria Kupiainen

Pappi, Joensuu

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka