Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salpalinjalle hyökättiin

Kerimäen Raikuussa sijaitsevilla Salpalinjan bunkkereilla paljastui viime viikolla mittava tihutyö. Kahteen eri bunkkeriin johtavat portaat ja kaiteet oli määrätietoisesti hajotettu

Kerimäen Raikuussa sijaitsevilla Salpalinjan bunkkereilla paljastui viime viikolla mittava tihutyö. Kahteen eri bunkkeriin johtavat portaat ja kaiteet oli määrätietoisesti hajotettu ja nosteltu pois paikoiltaan.

Opastetun luontopolun päässä olevalla, niin sanotulla kolmosbunkkerilla tuho oli suurin. Lankusta tehdyt porrasrakennelmat oli nosteltu paikoiltaan ja heitetty sisäänkäyntinä olevaan syvään kalliokuiluun.

Maasta oli lisäksi kaivettu isoja kiviä, jotka oli heitetty rikottujen porrasrakennelmien päälle kuiluun. Bunkkerin sisäänkäynti oli näin tukittu täysin.

Savonlinnan kaupungin kunnossapitomestari Pekka Hanikka sai tiedon tuhotöistä viime torstaina, kun eräs bunkkereilla käynyt kesälomailija teki ilmoituksen Pääkanta-säätiön nettisivujen kautta.

Perjantaina kaupungin teknisen toimen työntekijät kävivät työsuunnittelija Panu Pankakarin johdolla tekemässä kiireisimmät ensiapukorjaukset paikan päällä. Ensimmäisen bunkkerin portaat ja kaiteet saatiin perjantaina kuntoon.

– Kolmosbunkkerin sisäänkäynnin tukkivalle rytökasalle ei mahda mitään ilman jotain nosturia tai taljoja, joten se piti eristää kieltonauhoituksella ja varoitustauluilla, kertoo Pankakari.

Alue piti eristää, koska kaiteiden ja portaiden puuttuminen aiheuttaa kävijöille suuren putoamis- ja loukkaantumisvaaran.

Alustavien havaintojen mukaan tuhotyöt on tehty mahdollisesti kahdessa vaiheessa, toinen ehkä alkuviikolla ja toinen tiistain ja torstaiaamupäivän välillä.

Tekijät ovat saattaneet olla liikkeellä veneellä, koska molempiin bunkkereihin on helppo rantautua Raikuun kanavan vesireitin kautta.

Rikotut ja siirrellyt rakenteet ovat sen verran järeitä, että ilkivalta tuskin on onnistunut yhdellä ihmisellä. Tuhotöistä on tehty ilmoitus poliisille.

Lue lisää aiheesta 4.8. Puruvedestä.