Sotamuistomerkit kertovat, osa 3 Äskettäin tuli kuluneeksi 77 vuotta talvisodan päättymisestä ja pian tulee 77 vuotta Putikon junaonnettomuudesta, jossa menehtyi
Sotamuistomerkit kertovat, osa 3 Äskettäin tuli kuluneeksi 77 vuotta talvisodan päättymisestä ja pian tulee 77 vuotta Putikon junaonnettomuudesta, jossa menehtyi 14 evakkoa. Talvisota oli päättynyt 13.3.1940 solmittuun Moskovan rauhansopimukseen ja Karjalankannas oli rauhanehtojen mukaisesti evakuoitava muutamassa päivässä. Epäluulo Neuvostoliittoa kohtaan oli niin suuri, ettei Karjalan heimo halunnut jäädä rajan taakse kotiseudulleen. Karjalankannaksen evakuointi oli aloitettu jo ennen talvisotaa, mutta sodan päättyessä rintamalinjan ja uuden rajan väliseltä alueelta evakuoitiin kovassa kiireessä vielä noin 100 000 ihmistä sekä valtavat määrät eläimiä, viljaa, koneita ja irtaimistoa. Elisenvaarasta Savonlinnan kautta Sisä-Suomeen kulkevalla radalla oli vilkas evakuointiliikenne. Putikon asemalla oli 18.3.1940 pysähtyneenä kannakselta tullut evakkojuna, jonka perään törmäsi samasta suunnasta tullut tavarajuna. Ilmeisesti loivasta alamäestä ja kaarteesta johtuen rataa tuntematon veturinkuljettaja ei pystynyt riittävästi hiljentämään vauhtia ja tavarajuna törmäsi evakkojunan perään. Viimeisenä ollut konduktöörivaunu murskautui ja syttyi tuleen kohtalokkain seurauksin. Onnettomuudessa kuoli 14 ja loukkaantui 23 karjalaista evakkoa. Punkaharjun hautausmaalle haudattiin yhdeksän onnettomuudessa kuollutta. Heidän muistolleen on pystytetty muistomerkki, jossa on surmansa saaneiden nimet ja kotikunnat. Oli onni onnettomuudessa, että Putikossa oli sotatoimialueelta vetäytynyt sairasautokomppania ja sen mukana olleita lääkäreitä ja sairaanhoitohenkilöstöä sekä ajoneuvoja ja lääkintämateriaalia. Loukkaantuneet saivat välittömästi ensiapua Osuusliikkeen kahvilaan perustetulla ensiapuasemalla. Ensihoidon jälkeen loukkaantuneita kuljetettiin sairaalahoitoon Savonlinnaan ja Punkaharjulle Takaharjun parantolaan, missä sijaitsi yksi 19. Sotasairaalan toimipisteistä. Onnettomuudessa menehtyneiden muistoksi tapahtuman 70-vuotispäivänä vuonna 2010 Punkaharjun kunta ja Punkaharjun seurakunta sekä reserviläisjärjestöt ja Kulttuuriseura pystyttivät muistomerkin Putikon asemalle. Muistomerkin laatassa on teksti: ”Putikon junaonnettomuudessa 70 vuotta sitten menehtyneiden muistoksi 18.3.2010”.
Matti Hyvärinen Kirjoittaja on savonlinnalaissyntyinen, Jyväskylässä asuva ekonomi ja reservin majuri, joka tutkii sotahistoriaa harrastuksenaan. Teksti perustuu hänen joulukuussa ilmestyneeseen kirjaansa Kuninkaat käskivät – Isänmaa kutsui III – Savonlinnan seudun sotamuistomerkit linnavuorista veteraanien perintöön.