Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntyniemen historia esiin maan alta – vanhan kartanon pihatyöt edellyttävät ennakkovalmisteluja

Kolme päivää, kolme arkeologia ja kolme kuoppaa. Löytöinä rakennuksen kivijalkaa, palanutta puuta, kattotiilien jäänteitä ja keramiikkaa. – Keramiikka-astian palaset ovat todennäköisesti

Kolme päivää, kolme arkeologia ja kolme kuoppaa. Löytöinä rakennuksen kivijalkaa, palanutta puuta, kattotiilien jäänteitä ja keramiikkaa.

– Keramiikka-astian palaset ovat todennäköisesti kauempaa kuin Mäntyniemen kartanon ajoilta, mahdollisesti keskiajalta, sanoo Museoviraston tutkija Jan-Erik Nyman.

Tutkijakolmikko Jan-Erik Nyman, Sara Perälä ja Janne Rantanen ahersi Mäntyniemen kartanon pihamaalla toukokuun puolivälissä selvittäen alueen menneisyyttä. Kaivaukset kohdistuivat vuonna 1827 palaneen tilan päärakennuksen kohdalle.

Talon sijaintia ei ennalta tiedetty täysin tarkasti, mutta kaivausten kuluessa osuttiin todennäköisesti talon takaseinän kivijalkaan, joten talon paikka tarkentui töiden ansiosta.

Juhannuspäivänä lähes 200 vuotta sitten tapahtuneen tulipalon jäljet olivat vielä selvästi havaittavissa, kun pihamaan pintaa vähän rapsuteltiin.

Syvimmillään arkeologit kaivautuivat noin 80 sentin syvyyteen, jossa vielä oli rakennushirttä jäljellä. Todennäköisesti palaneen talon kohdalle on jossain vaiheessa siirretty maa-aineksia, minkä johdosta rakennusten jäänteitä löytyi näinkin syvältä.

Kaivauspäivien löydöt analysoi Museoviraston intendentti Päivi Kankkunen, jonka raportti ja johtopäätökset valmistuvat kesän aikana. Hän myös laatii ohjeet alueen käytölle jatkossa.

Tulosten valmistuttua kartanon omistajat ja asukkaat pääsevät toteuttamaan kotipihalleen suunnittelemansa pihatyöt.

– Suunnitelmissa on ennallistaa piha vuonna 1891 valmistuneen puutarhasuunnitelman mukaiseksi, Anne Lindeberg-Piiroinen kertoo.

Ilman Museoviraston lupaa ei ole voitu aloittaa töitä, jotka sijoittuvat kartanon suojeltuun kulttuuriympäristöön. Nyt kun alue on tutkittu, niin pihatyöt voidaan aloittaa ensi syksynä tai kesällä 2019.

Mäntyniemen kartanon historia ulottuu vuoteen 1761, jolloin Clas Johan Molander tuli papiksi Kesälahdelle. Hän osti Pyhäjärven rantaan sijoittuvan Mäntyniemen ja rakensi paikalle talon, joka paloi vuonna 1827.

– Tilan perustajan poika, majuri Adolf Molander jatkoi tilanpitoa ja kuoli 1824. Adolfin leski myi Mäntyniemen tulipalon jälkeen 1828. Mäntyniemessä 1817 syntynyt Clas Herman Molander osti lapsuudenkotinsa takaisin 1880-luvun alussa, Anne Lindeberg-Piiroinen kertoo.

Kartano on pysynyt suvun hallussa siitä lähtien.

Lue koko juttu 24.5. Puruvedestä!