Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kannanotto: Vetoomus ikäihmisten huomioimisen puolesta

Me ihmiset olemme erilaisia: Toiset kaipaavat sosiaalista kanssakäymistä enemmän kuin toiset. Joillekin yksinolo on jopa mieluisampaa. Yksinolo ja yksinäisyys ovat

Me ihmiset olemme erilaisia: Toiset kaipaavat sosiaalista kanssakäymistä enemmän kuin toiset. Joillekin yksinolo on jopa mieluisampaa.

Yksinolo ja yksinäisyys ovat eri asioita. Yksinäisyyttä ei varmasti kukaan halua kokea. FinSote-tutkimuksen mukaan Pohjois-Karjalassa itsensä yksinäiseksi tuntevien osuus yli 65-vuotiaissa on muuta maata korkeammalla tasolla. Ero kasvaa iän karttuessa.

Tämä oli jo tilanne ennen koronaa. Nyt korona on nostanut yksinäisyyden aiheuttamat vaikeudet konkreettisesti näkyväksi. Ikäihmisten ja etenkin yksinelävien selviytymiskeinot ja -mahdollisuudet huolestuttavat pitkäaikaisen kriisin keskellä. Monet eristäytyneet ikääntyneet eivät voi hyvin! Masennus, liikkumattomuuden tuomat onnettomuudet, alkoholin liikakäyttö sekä yleinen turvattomuus ovat merkittävästi lisääntyneet!

Me Pohjois-Karjalan maakuntaliiton eläkeläisneuvottelukunnan jäsenet vetoamme maakuntamme ikääntyneiden ja erityisesti yksin kotona asuvien hyvinvoinnin ”kasvotusten kohtaamisen” puolesta.

Monen kohdalla koronakaranteeni on vähentänyt, ellei katkaissut kokonaan sosiaaliset kontaktit. Harrastus ja virkistystoiminta on lähes tyystin toistaiseksi tauolla. Kaikilla ei ole mahdollisuutta, kykyä tai osaamista pitää yhteyksiä tietotekniikkaa hyväksi käyttäen.

Yksinäisyys ja turvattomuus ovat todellisuutta yhä useammalle. Meidän on etsittävä uusia keinoja kohdata, tavoittaa ja aktivoida ikääntyneitä koronan keskellä sekä myös sen jälkeen. Ikääntyneet tarvitsevat tukea myös, kun palaamme ”uuteen normaaliin”. Samalla löydämme varmasti hyödyllisiä tapoja tulevaisuuden kohtaamisiin maakunnan väestön ikääntyessä.

Esitämme eläkeläisneuvottelukuntana myös arkielämän pienten tekojen vetoomuksen sinulle, minulle, meille jokaiselle:

Tehdään jokainen edes yksi hyvä teko. Välitetään pieni arjen tervehdys ikääntyneille läheisille, tuttaville ja naapureille. Puhelu, kortti, kirje, hyvän päivän toivotus – mitä ikinä luovasti keksimmekään, mikä voisi lähimmäistä, ikääntynyttä ilahduttaa.

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton eläkeläisneuvottelukunta

Antti Lempinen, Ulla Mikkola, Antti Multala, Matti Mäntynen, Matti Ruokolainen, Kyllikki Räsänen, Marjatta Räty, Marja Sormunen, Eira Väänänen