0

Koronaviruksen leviämisen kiihtymisvaihe jatkuu Itä-Savon alueella – hiihtolomaviikkoa suositellaan vietettäväksi lähipiirin seurassa

Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin alueella vietetään ensi viikolla koulujen hiihtolomaa. Sosteri suosittaa, että hiihtolomaviikolla noudatetaan THL:n ohjeita – ulkoillaan oman lähipiirin seurassa ja vältetään väkijoukkoja. 

Viimeinen koronavirustartunta Sosterin alueella on todettu eilen 22.2.2021 karanteenissa olevalla henkilöllä. Tapaus ei kirjaudu Sosterin alueelle eikä aiheuta jatkotoimenpiteitä.

Tartuntojen lukumäärä viikoilla 6 ja 7 oli yhteensä 25. Lisäksi viikolla 6 todettiin 4 tartuntaa vieraspaikkakuntalaisilla.

Ilmaantuvuusluku viimeisen 14 vuorokauden aikana on 62,5. 
Viikolla 6 Sosterissa otettiin yhteensä 659 testiä, joista  3,2 % positiivisia. Viikolla 7 Sosterissa otettiin yhteensä 586 testiä, joista 1,2 % positiivisia.

Tartuntaketjujen jäljitettävyys on lähes 100 prosenttia.

Koronaviruksen leviämisvaihe Itä-Savossa on kiihtymisvaihe. Tartuntaketjut, jotka aiheuttivat alueella runsaasti tartuntoja viime viikkoina, ovat rauhoittuneet. Viime viikon lopulla Rantasalmella todettu tartuntarypäs on hallinnassa. Kiihtymisvaiheen suositukset alueella jatkuvat ja niitä tarkastellaan seuraavan kerran 8.3.2021.

Koronarokotteita on Sosterin alueella  annettu kaikkiaan 4718, luku sisältää myös tehosterokotteet. Luku kattaa kaikki Sosterin jäsenkunnat, jotka ovat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava.

Parhaillaan rokotetaan 80-84 vuotiaita, myös tätä vanhempia vielä rokottamattomia rokotetaan edelleen, ajanvaraus on auki heille. Lisäksi parhaillaan rokotetaan kotihoitoa, noin 40 prosenttia kotihoidosta on rokotettu. Lisäksi rokotetaan alle 70-vuotiaita riskiryhmiä, heille Sosteri soittaa rokotus-ajasta.

 

Sosterin alueella on käytössä kiihtymisvaiheen maskisuositus. Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Maskeja suositellaan käytettäväksi aina kaupassa asioidessa, joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Lisäksi maskia suositellaan käytettäväksi peruskoulussa kuudennesta luokasta lähtien ja toisen asteen oppilaitoksissa kuten lukioissa, ammattikouluissa ja korkeakouluissa.

 

Hiihtolomaviikolla Sosteri suosittaa noudattamaan THL:n ohjeita. Talvilomailijoille suositellaan ulkoilua oman lähipiirin seurassa ja väkijoukkojen välttämistä.

Tartuntariski on olemassa tällä hetkellä kaikkialla Suomessa, vaikka alueiden välillä onkin eroja taudin ilmaantuvuudessa. Epidemiatilanne elää koko ajan, ja matkustaminen lisää entisestään riskiä viruksen leviämiselle. Jos on koronavirustaudin oireita, lomailemaan ei kannata lähteä lainkaan. Tällöin tulee hakeutua välittömästi testiin. 

 

Kiihtymisvaiheessa korkeakoulut kuten Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk siirtyvät etäopetukseen. Sosterin alueella suositetaan myös vapaan sivistystyön oppilaitosten kuten kansanopistojen siirtymistä etäopetukseen.

 

Kiihtymisvaihe rajoittaa myös aikuisten sisätiloissa tapahtuvaa harrastustoimintaa. Tällaisia korkean riskin lajeja ovat muun muassa sähly, koripallo, jääkiekko ja erilaiset kontaktilajit. Sosteri suosittaa, että kaikki tämän kaltaiset joukkue- ja kontaktilajit ovat tauolla kiihtymisvaiheen ajan.

 

Kiihtymisvaihe vaikuttaa myös anniskeluravintoloiden asiakas- ja paikkamääriin sekä aukioloaikoihin. Aluehallintovirasto valvoo ravintolatoimintaa sääntelevien lakien ja asetusten noudattamista.

 

Sosterin alueella on edelleen voimassa aluehallintoviraston 20 henkilön rajoitus yleisötilaisuuksiin ja tapahtumiin. Lisäksi alueella on voimassa Sosterin suositus enintään 10 hengen määrästä yksityistilaisuuksissa.

 

Koronavirustaudin esiintyvyyden vuoksi Sosteri vahvasti suosittelee harkitsemaan vierailuja potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä, pois lukien kriittisesti sairaat ja saattohoidossa olevat. Ennen vierailuja on aina syytä olla yhteydessä yksikön henkilökuntaan.

Valtioneuvosto on antanut julkiselle sektorille valtakunnallisen, toistaiseksi voimassa olevan etätyösuosituksen.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...