0

Lukijan mielipide: Vihreä maailma

Kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.) kirjoitti lehdessä, kuinka he edellisen kerran ollessaan hallituksessa saivat aikaan sen, että kaivoksien kivikasoja saatiin tasoiteltua ja lisättyä maanomistajille maksettavia korvauksia.
Saavuttamanne poliittinen hyöty tuskin lienee kehumisen arvoinen. Mutta nyt kun olette hallituksessa, niin kerrotte ilouutisen, että saitte 400 miljoonaa euroa luonnonsuojeluun ja uusien kansallispuistojen rakentamiseen.
Tällä hetkellä Suomessa on 40 kansallispuistoa. Kansallispuistojen lisätarve lienee olematon. Tällä hetkellä kansallispuistojen kunnossapidosta vastaa Metsähallitus.
Metsähallitus perustettiin aikanaan hallitsemaan valtion metsäomaisuuksia ja tuottamaan samalla yhteiskunnalle varoja. Mutta siinä on käynyt niin, että Metsähallituksen tulojen riittäminen saattaa olla kyseenalaista. Tukkikauppoja joutuvat tekemään.
Kansallispuistot sinällänsä eivät tuota mitään, sillä kansallispuistosta ei saa kaataa puita ollenkaan.
Mutta puistojen hoitovelvoitteet lisääntyvät. Polkujen pitää olla hyvässä kunnossa, pitkospuiden pitää olla riittävän leveitä ja tukevia, ei kiviä eikä juurakoita polulla, puuhuollon pitää olla tikissään, samoin WC-tilat. Myös laavut ja halkovajat siistissä kunnossa.
Hyvä ”rouva Vihreä”, ajatelkaa kuinka paljon nämä kaikki maksavat!?

Sitten tämä kaivoslaki ja sen uusiminen kokonaisuudessaan saattaa olla mahdoton tehtävä. Vihreille lain uusiminen olisi varmaan mieluinen asia ja samalla voisi kaivostoiminnan kieltää kokonaan.
Kaivostoiminta lienee tulevaisuudessa tärkeimpiä hyvätuloisten työpaikkojen tarjoajia. Vihreät haukkuu kaivosteollisuutta surutta. Mutta Louhella kaivos toimi yli 80 vuotta, ei ollut pätkätyöpaikka. Ei aiheuttanut mitään haittaa olemassaolollaan.

Sitten tämä ”suuruuden hulluutta” hipova aatos. Saimaasta Unescon maailman luonnonperintökohde!
Tällainen alue ei tussilla pyöräyttäen synny. Tässä tulee eteen tilanne, että Suomessa on omistusoikeudet niin vesivaroihin kuin maaomaisuuteenkin ja kaikkeen muuhun kiinteään omaisuuteen.
Alueella on suunnaton määrä vapaa-ajan asuntoja, on maatiloja ja suunnattomat metsäalueet. Metsät on olleet ja ovat edelleenkin Suomen tukijalka elinkeinotoiminnassa.
Suomi on vakaa yhteiskunta ja sen olemassaolo perustuu laadittuihin lakeihin ja niiden noudattamiseen. Suomi-niminen yhteiskunta ei ole sosialisoitavissa! Olen sitä mieltä, että ne miljardimäärät jolla Saimaan alueen saisi vaihdettua euroihin, niitä euromääriä tuskin löytyy arabimaistakaan. Että näin!

Raimo Ihalainen
Kerimäki

2 kommenttia aiheesta “Lukijan mielipide: Vihreä maailma

 • 12.1.2021 at 14:34
  Permalink

  Kannattaisi vähän tarkistella faktoja, ennen kuin lähtee esittämään näin vahvoja mielipiteitä.
  Ensinnäkin: Kansallispuistot ovat, paitsi ensiarvoisen tärkeitä luonnonsuojelun kannalta, myös erittäin merkittäviä matkailukohteita. Ne työllistävät ja synnyttävät paikallista yritystoimintaa, mikä auttaa ylläpitämään varsinkin Lapin ja Itä-Suomen elinkelpoisuutta.
  Toiseksi: Kaivoslain uudistamisen tavoite ei ole hankaloittaa saati estää kaivostoimintaa, vaan parantaa kaivosten ympäristönsuojelua ja toimintaedellytyksiä. Kaivosten aiheuttamat ympäristövahingot – kuten Talvivaaran alkuaikoina tapahtuneet – eivät edistä sen paremmin paikallista työllistymistä kuin kaivosyhtiöittenkään etua, ja tulevat yhteiskunnalle hyvin kalliiksi. Samoin kaivosyhtiöille, kuten Talvivaaran konkurssi osoitti.
  Kolmanneksi: Unescon maailmanperintökohteeksi on ehdotettu Saimaan norppasaaristoja, ei koko Saimaata. Maailmanperintökohteen status ei millään tavalla vaikuta maa-alueitten tai kiinteistöjen omistussuhteisiin. Se tuo lisää tukea alueen luonnolle ja paikalliskulttuurille. Erityisesti se vahvistaa alueen matkailuelinkeinoa. Hanke ei maksa ”miljardimääriä”: sen kustannuksiksi on arvioitu vuosina 2021-2023 noin 210 000 euroa. Hyvin todennäköisesti maailmanperintökohteen status lisäisi alueen matkailua niin paljon, että valtio saisi investointinsa takaisin pelkkinä verotulojen lisääntymisenä.

 • 2.2.2021 at 19:54
  Permalink

  Hyvä kommentti purnaukseen ”kerimäkeläinen”. Suomessa ei todellakaan ole liikaa kansallispuistoja. Ja norpat on ehdottomast suojelyn, Unescon ja matkailun kannalta tärkeitä.

  Luulisi norpille pikemminkin löytyvän kansanliike Saimaalla kuin mitään vastustusta. Alueen tärkeimpiä houkuttimia turismin suhteen. Ainut laatuista koko maaiman vinkkelistä. Ylpeyden aihe.

  Kaivosala on saatava kuriin ja ojennukseen. Ei raida Venäjän lisäksi olla toista maata, jossa kaivostoiminta on näin vapaata. Talvivaara hyvä esimerkki.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...