0

Lukijalta: Valoa ja iloa koronajoulussa Kerimäellä

Joulunvieton kauniita perinteitä Kerimäellä ei maailman valloittaja covid-19 pystynyt täysin murskaamaan. Mieskuoron lauluja aattona klo 16 sankarihaudoilla ei voitu esittää.

Olin päivällä saanut vihiä, että pari nuorta kekseliästä miestä saattaa jatkaa perinnettä. Pakkasin kynttilät kassiin ja menin hautausmaalle. Komea näky kohtasi.
Joulukuusesta, tuhansista kynttilöistä ja roihusta sankaripatsaan läheltä lähtevä valo heijastui valkeasta lumesta.
Vihje piti paikkansa. Vähälukuinen kiitollinen yleisö sai kitaroiden säestämänä yhtyä lauluihin: Hiljaa hiljaa.., Jouluyö juhlayö ja Varpunen jouluaamuna.

Joulukirkkoon ei aamulla seitsemältä ollut asiaa. Itä-Savon verkkosivuilta kuului kuitenkin heti alussa eilinen laulu Petri Lindroosin komeasti esittämänä: ”Hiljaa, hiljaa, joulun kellot kajahtaa. Kautta avaruuksien, kaikuu laulu riemuinen, Jeesus tullut on.” Maailman suurin puukirkko oli poikkeuksellisesti tyhjä. Nettisivulta joulun sanoma kuitenkin kuului ”kautta avaruuksien” kaikkialle maailmaan. Tuskin kaikki kuulijat olisivat nyt kirkkoon mahtuneetkaan. Radioaallot tekevät ihmeitä. Ei arvannut Savonlinnan Puistokadun koulun opettajatar Helmi Auvinen, kuinka sattuvat sanat hän runoonsa oli kirjoittanut 123 vuotta sitten.

Joulupäivän jo hämärtyessä sai vanha komennettua herkkujen täyttämän maallisen majansa ulos. Kinkkua ja ajatuksia oli syytä lähteä sulattelemaan. Kirkon yläosa oli valaistu. Lasten iloisia ääniä alkoi kuulua tapulin suunnasta kun kipusin mäkeä kirkkorannasta. Korona esti omien lapsenlasten mukana-olon nyt mäenlaskussa. Köpötellessäni alamäkeä vastaan tuli arviolta 2-3 vuotias tyttönen äitinsä vetämässä pulkassa iloisesti laulellen ja käsiään heilutellen.
Kiitin nuorta laulajatarta upeasta esityksestä. Yritin vielä olla vitsikäs ja lisäsin, että eikö tuohon kyytiin voisi päästä mukaan?
Samassa tyttönen nousi pulkasta. Vitsit olivat nyt vähissä. Odottamattomasta ihanasta tarjouksesta kieltäydyin sopertelemalla, että kylläpä Sinä olet kohtelias, mutta tuskin äitisi jaksaisi minua vetää pulkassa.

Jatkoin matkaa hautausmaalle. Lapsen spontaani pyyteettömän rakkauden osoitus luovuttaa pulkasta paikkansa vanhalle tuntemattomalle ukolle jäi puhuttelemaan. Sitä samaa rakkautta toi joulun lapsi 2000 vuottaa sitten maailmaan. Ehkä paremmin tajuan nyt, miksi lapsen usko ja lapsenmielisyys on niin tärkeää meille kaikille kristityille. Tv-uutiset olisivat iloisempia, jos me aikuiset yhtä nopsasti kuin tuo tyttönen olisimme valmiit luopumaan saavuttamistamme eduista.
Hautausmaalla vallitsi joulurauha. Useimmat aatto-iltana sankarivainajille ja muille edesmenneille läheisille sytytetyt kynttilät ja joulukuusi valaisivat vielä.
Kynttilät ovat näkyvä merkki käsittämättömästä rakkaudesta, joka ulottuu yli rajojen ja sukupolvien. Sitä ei korona voinut rajoittaa. Kiitos kaikille ilon ja valon tuojille!

Ukki maskin takaa

Kaksi nuorta miestä esitti haudalla perinteisiä joululauluja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viikon kysymys

Tuleeko vuodesta 2021 parempi kuin 2020?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...