0

Influenssarokotteet uhkaavat loppua – koronatilanne rauhallinen

– Parhaillaan on meneillään influenssarokotusviikko, mutta tällä hetkellä näyttää, että rokotteet saattavat loppua kesken viikon, kerrotaan sairaanhoitopiiri Sosterista.

Jo varattuja rokotusaikoja voidaan joutua terveysasemilla perumaan, jos uutta rokotustoimitusta ei Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) saada. Kaikki kansalliset influenssarokotteet tulevat THL:ltä ja saatavuusongelma on tällä hetkellä valtakunnallinen. Sosteri ei ole saanut lisärokotetilauksiaan vielä. Toimituksen ajankohta on vielä avoin, eikä tällä ole tietoa, ehtiikö lisätoimitus saapua rokotusviikon aikana.

– Olemme tänä syksynä kehittäneet uusia toimintamalleja rokottamiseen, ja näin olemme tavoittaneet väestöä rokotuksiin todella hyvin. On erittäin harmillista, että nyt käy näin, että rokotteet uhkaavat loppua, tartuntatautilääkäri Mirkaleena Erkkilä Sosterista sanoo.

Yksi uusista toimintamalleista on päiväkotilasten rokottaminen päiväkodeissa.

– Tähän mennessä olemme ehtineet rokottaa yhdeksän päiväkodin lapset ja vielä yhdeksän päiväkotia on jäljellä. Lasten nenäsumuterokotetta arvioidaan meillä olevan 2-6-vuotiaille riittävästi, neuvolan osastonhoitaja Anna-Maija Huttunen

Jos aikoja joudutaan perumaan, Sosterista otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti kaikkiin, joiden aika peruuntuu.

– Pyrimme tarjoamaan uuden ajankohdan rokotteiden saavuttua. Jo saatua rokotusaikaa ei pidä perua itse.

 

Rokotteita on jo ennätetty antaa erittäin hyvin Sosterin terveysasemilla Savonlinnassa ja Enonkoskella.

– Todennäköisesti alueella rokotuskattavuus tulee säilymään aiempien vuosien tapaan hyvällä tasolla, mutta tänä vuonna menekkiä rokotteille olisi vielä enemmän. Jos rokotteita saamme vielä THL:stä lisää, voi olla että meille tulee ennätyksellinen influenssarokotuskattavuus, Erkkilä sanoo.

Toistaiseksi Sosteri ei pysty antamaan uusia rokotusaikoja. 

 

 

Koronatilanteesta kerrotaan, että Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella on viimeisen 14 vuorokauden aikana todettu yksi koronavirustartunta. Positiivinen testitulos saatiin 5. marraskuuta.

Taudin ilmaatuvuusluku Sosterin alueella on nyt 2,5. Viikolla 45 Soserissa otettiin yhteensä 617 testiä ja ja näistä positiivisia oli 0,2 prosenttia. Viikolla 46 testejä tehtiin 443 kappaletta, eikä positiivisia tuloksia ollut ainoatakaan. 

Koronaviruksen leviämisvaihe Itä-Savossa on nyt perustasolla.

– Viikko 46 on ollut rauhallinen, mikä näkyy myös otettujen testien määrässä – oireisia on ollut alueella vähemmän, Sosterista kerrotaan.

Alueella on käytössä laajennettu maskisuositus. Voimassa olevaan laajennettuun kasvomaskisuositukseen liittyen Sosteri suosittaa, että jatkossa henkilökohtaiset avustajat käyttävät visiirin sijaan kirurgista suu-nenäsuojainta aina avustettavan seurassa sisätoissa ollessaan.  Alueellista maskisuositusta arvioidaan seuraavan kerran alueen tautitilanteen mukaan 15.12.2020.

Koronavirustaudin esiintyvyyden vuoksi Sosteri vahvasti suosittelee harkitsemaan vierailuja potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä, pois lukien kriittisesti sairaat ja saattohoidossa olevat. Myös vierailuohjetta tarkastellaan seuraavan kerran joulukuun puolivälissä. 

Valtioneuvosto on antanut julkiselle sektorille valtakunnallisen etätyösuosituksen, jota tarkastellaan seuraavan kerran ennen vuoden vaihdetta.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...