0

Mielipide: Psyykkinen sairaus perheessä on monelle lapselle vaiettu salaisuus

Lapsiomaiset ja nuoret hoivaajat ovat Suomessa ryhmä, joka on opittava tunnistamaan paremmin. Lisäksi tarvitaan varhaisia tukitoimia, tietoa avun saannin mahdollisuuksista sekä avointa puhetta mielenterveydestä.

Lähes puolet suomalaisista oireilee psyykkisesti jossain vaiheessa elämäänsä. Arviolta 25 prosenttia lapsista ja nuorista elää perheessä, jossa vanhemmalla on mielenterveysongelmia. Sairaus tuo mukanaan raskaita tunteita ja tilanne on usein hyvin kuormittava, erityisesti lapsille ja nuorille.

– Yksinhuoltajaäitini masennus leimasi kasvuani ja kehitystäni ja olen oikeastaan ”oppikirjaesimerkki” masentuneen vanhemman lapsesta. Ulkoisesti yritin olla iloinen ja pärjäävä lapsi, mutta sisäisesti voin pahoin jo hyvin nuoresta pitäen. Parikymppisenä tuli seinä vastaan. Sain diagnoosin keskivaikeasta pitkäaikaisesta masennuksesta, kertoo aikuinen lapsiomainen Annika Forth.

Monesti perheenjäsenen psyykkisestä sairaudesta vaietaan. Oma tilanne saatetaan salata, koska pelätään muiden asenteita, syrjintää, erilliskohtelun kohteeksi joutumista ja leimautumista. Lapset ja nuoret voivat myös pelätä, mitä perheelle tapahtuu, jos kodin tilanne paljastuu. Kun lapsi tai nuori vaikenee läheisen sairaudesta ja sen vaikutuksista omaan elämään, hän jää yksin huoliensa kanssa ja vaille kuulluksi tulemista.

Jos perhe jää ilman tukea, vanhemman sairastumisella voi olla kohtalokkaat vaikutukset. Tiedetään, että mielenterveyden ongelmilla on taipumus siirtyä sukupolvelta toiselle. Yli puolet masentuneiden vanhempien lapsista sairastuu itse, useimmiten alle 25-vuotiaana. Mielenterveyden ongelmiin liitetään usein vääriä oletuksia ja ne aiheuttavat edelleen häpeäleimaa. Puhumattomuus, salaaminen sekä vaikeus hakea apua taas voivat hidastaa tai jopa estää avun saannin.

Kun tilanne kotona huolestuttaa, lapsi tai nuori voi muuttua näkymättömäksi huolehtijaksi, joka jättää omat tarpeensa syrjään.

– Opin piilottamaan tunteeni, tarpeeni ja ääneni. Pyrin olemaan mahdollisimman vaivaton äidilleni ja opin jo varhain olemaan näkymätön. Halusin myös helpottaa äidin taakkaa tekemällä kotitöitä ja maksamalla laskuja, kertoo Annika.

Kun perheenjäsen sairastaa psyykkisesti, koko perhe tarvitsee tukea. Tieto helpottaa omaistilanteen tunnistamista ja auttaa ymmärtämään kaikkien perheenjäsenten tilannetta. Välittävät kohtaamiset, ammattilaisten kanssa käydyt ja tilannetta avaavat keskustelut sekä yhdessä tehtävät tukitoimenpiteet vahvistavat perheiden jaksamista.

Kun yksi sairastuu, monen maailma muuttuu. Rohkaisemme puhumaan avoimesti mielenterveyden haasteista ja omaistilanteista. Avoin puhe lisää mahdollisuuksia tarttua huolenaiheisiin riittävän aikaisessa vaiheessa. Asiallinen tieto psyykkisistä sairauksista auttaa ymmärtämään sairastuneen läheisen käytöstä ja lisää omaisen keinoja selviytyä arjessa. Mielenterveyden haasteisiin on tarjolla erilaisia tukimuotoja. Kysy rohkeasti lisätietoja asuinkuntasi mielenterveyspalveluista tai työ- ja opiskeluterveydenhuollosta. Omaisille ja läheisille on tarjolla tukea mielenterveysomaisten FinFami yhdistyksissä.

9.10. vietetään valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää.

Viikon kysymys

Oletko käynyt jo hiihtämässä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...