0

Vesistöjen levätilanne melko rauhallinen Etelä-Savossa – Yleisöilmoituksia Puruvedeltä on tehty

Sinileväesiintymien määrä Etelä-Savon vesistöissä on edelleen melko vähäinen.

Kahden edellisen viikon lämmin ja heikkotuulinen sää on aktivoinut sinilevien lisääntymistä paikoitellen, mutta laajoja sinileväesiintymiä ei ole todettu. Yleisöilmoituksia sinilevistä on tullut ajankohtaan nähden melko vähän.

Ilmoituksia sinilevistä on tullut muun muassa Puruveden Ristilahdelta ja Kuonanjärvestä  sekä Hämeen Hartoselta Pertunmaalta. Yleisillä uimarannoilla sinilevien määrän on todettu olevan vähäinen. Männyn siitepöly värjää vielä vesistöjen ranta-alueita monin paikoin.

Paikallisesti leväesiintymissä voi olla suurtakin vaihtelua järvien välillä ja järven eri osissa. Esimerkiksi vaikka sinilevien määrä karuissa vesistöissä on luontaisesti vähäinen, voi levää kerääntyä tuulen kasaamana suuremmilta seliltä tuulen vastaisille rannoille ja lahdenpohjiin huomattaviakin määriä.

Leväesiintymät alkavat lisääntyä usein vesien lämpenemisen ja lisääntyvän auringon tulosäteilyn myötä vasta juhannuksen jälkeen. Tällä hetkellä vesien lämpötila on keskimäärin noin 3–4 astetta tavanomaista lämpimämpää. Paikalliset ukkoskuurot ja kovat tuulet voivat sekoittaa pintakalvolla esiintyvät sinilevät syvemmälle vesikerrokseen. Toisaalta ukkoskuurojen aiheuttamat rankkasateet voivat aiheuttaa paikallisesti ravinteiden huuhtoutumista ja lisätä sinilevien kasvupotentiaalia sään selkiytyessä.

Etelä-Savon järvien levätilannetta seurataan 17 järvikohteella ja havaintopaikat kuvaavat Etelä-Savon levätilannetta yleisellä tasolla. Viikolla 25 levää havaittiin seurantaverkon kohteista vain vähäisiä määriä Pienellä-Raudanvedellä Rantasalmella ja Puulan Ruovedenselällä Kangasniemellä.

 

Levät voivat aiheuttaa oireita

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 0800 147 111 tai 09 471 977 (24 h/vrk).

Linkit levätilanteen lisätietoihin:

Viikon kysymys

Oletko jo hankkinut itsellesi tai perheenjäsenillesi kasvomaskeja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...