0

Viikon luontoääni: Vihervarpusia ja siemeniä riittää

Puruveden seudulla on kieppunut vihervarpusia läpi talven, Punkaharjun lehtikuusissa ruokaili sydäntalvella peräti 100 yksilön parvi.
Kieppuminen on tämän pikkulinnun luonteenomainen liikkumistapa, kun se parvessaan etsii koivun tai lepän siemeniä, joskus jopa pää alaspäin taiteillen.
Joskus vihervarpuset lyöttäytyvät yhteen urpiaisten kanssa. Lajit ovat samankokoisia ja -tapaisia, mutta urpiaisen höyhenpuvussa ei ole kellanvihreää eikä vihervarpusen puvussa punaista.

Siemeniä on tänä talvena riittänyt myös kuusissa. Puiden siemenkatovuosina vihervarpuset muuttavat syksyllä Suomenlahden eteläpuolelle Länsi- ja Etelä-Eurooppaan saakka ja palaavat vasta huhtikuussa. Nyt on toisin.
Vihervarpunen pesii mieluiten varttuneissa kuusikoissa, joissa se voi rakentaa pesänsä korkealle latvukseen. Hyvinä siemenvuosina muninta voi alkaa jo huhtikuun puolella.
Joskus myös vihervarpunen keksii ruokintapaikan antimet, jotka poikkeavat sen alkuperäisestä ravinnosta. Pienellä nokallaan vihervarpunen poimii muilta linnuilta jääneitä auringonkukan, pähkinöiden ja talipallojen hitusia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viikon kysymys

Onko sinulla kotivara kunnossa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...