0

Sosterin viime vuosi yllätti positiivisesti – korona-epidemia asettaa nyt suuria toiminnallisia ja taloudellisiakin haasteita

Sosteri sai pidettyä viime vuonna toimintakulunsa aisoissa, koska nousua niiden osalta oli vain 0,2 prosenttia.  Toimintakulut olivat yhteensä 185,9 miljoonaa euroa. Henkilöstökulut olivat yhteensä 81,6 miljoonaa euroa ja palvelujen ostoihin, muun muassa ostoihin muista sairaaloista, käytettiin rahaa 75,5 miljoonaa euroa.

Talousarviovuoden aikana ennustettiin talousarvion ylitystä ja suurempaa kustannusten kasvua mutta ennusteet kääntyivät loppuvuonna positiivisemmiksi. Hyvään tulokseen vaikuttivat talousarviovuoden aikana tehdyt tasapainotustoimet.

Sosterin jäsenkunnat saivat hyvityslaskuna viime vuoden tilinpäätöksen yhteydessä 4,7 miljoonaa euroa. Yhteensä kuntia laskutettiin vuoden 2019 aikana 161,6 miljoonaa euron verran.

Koko kuntalaskutus alitti talousarvion ja esimerkiksi Savonlinnan kaupungin kuntalaskutus kasvoi edellisvuodesta vain 0,1 prosenttia, eli yhteensä 200 000 euroa.  Kasvu sosiaalipalvelujen kustannuksissa taittui.

Vuoden 2019 alussa Sosterissa valmisteltiin yhteisyhtiömallia, jolla pyrittiin turvaamaan erikoissairaanhoidon palvelut alueella. Syksyyn mennessä ja maan hallituksen vaihduttua sote-suunta kääntyi Pohjois-Savoon ja sitä kautta haettiin edelleen varmuutta palvelujen jatkuvuuteen.

– Toimintavuosi 2019 oli monivaiheinen. Edunvalvonta ja tulevaisuuden palveluiden turvaaminen olivat keskeisesti esillä myös hallituksen työskentelyssä. Kiitos henkilöstölle ja johdolle hyvästä tuloksesta haasteellisena aikana, kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen

 

Erikoissairaanhoidossa talousarviossa pysyttiin hyvin. Ainoastaan aineet, tarvikkeet ja tavarat ylittivät arvioidun.  Asiakkaat ja potilaat käyttivät erikoissairaanhoidon palveluja edellisvuotta enemmän.

Perusterveydenhuollossa palvelujen ostot ylittivät talousarvion, mutta ostoja tehtiin kuitenkin edellisvuotta vähemmän. Avohoitokäyntejä ja laitoshoitoa oli perusterveydenhuollossa edellisvuotta vähemmän.

Sosiaalipalveluissa, joita Sosterissa erityisesti tarkasteltiin viime vuonna, jäi talousarvio alle arvioidun ja kustannusten kasvu oli maltillista (1,1 prosenttia).

– Kaiken kaikkiaan tulosalueilla ollaan oltu kustannustietoisia ja taloutta on hoidettu hyvin. Sosiaalipalveluissa käynnistyneet toimenpiteet ovat alkaneet vaikuttaa myös kustannuskehitykseen, hallintojohtaja Saara Pesonen

Sosterin talousvuosi ei ollut helppo, ja siihen nähden tulokseen voidaan olla tyytyväisiä.

– Toki nyt päällimmäisenä haasteena on korona-epidemia ja siitä selviytyminen, muistuttaa kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro.

Työterveyshuollon palvelujen tuottajaksi valittiin Terveystalo, joka tuottaa jatkossa Savonlinnan kaupungin ja Sosterin työterveyshuollon palvelut sekä Sosterin järjestämisvastuulla olevan työterveyshuollon palvelut. Toiminta käynnistyy kesäkuusta 2020 alkaen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viikon kysymys

Onko sinulla kotivara kunnossa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...