0

Viikon luontoääni: Merikotkia Puruvedellä talvisaikaan

Kotkia kutsutaan lintujen kuninkaallisiksi ja merikotkaa niistä suurimmaksi. Sen siipien väli lähentelee 2,5 metriä. Siitä saa käsityksen, kun mittaa sängyn ja sen edessä olevan räsymaton, jonka hapsut harittavat samaan tapaan kuin lentäväksi räsymatoksi kutsutun merikotkan leveän siiven kärjet.

Puruvedellä merikotka on pääosin muuttovieras maalis-toukokuussa ja syys-joulukuussa. Tänä talvena muutama yksilö on ollut liikkeellä Punkaharjulla lauhan sään ansiosta.

Suomen pesimäkanta keskittyy länsirannikolle ja Lounais-Suomeen, mutta sisämaan kantakin kasvaa vuosi vuodelta.

Pesimättömät nuoret linnut mukaan lukien merikotkia liikkuu Suomen ilmatilassa tuhatkunta yksilöä. Kanta on kasvanut vainon ja ympäristömyrkkyjen ajoista 1960-luvulta monikymmenkertaiseksi.

Merikotkien runsastuminen on aiheuttanut ristiriitaisia mielipiteitä. Merikotkat saalistavat sekä väheneviä haahkoja että lisääntyviä merimetsoja, mitä pidetään lajista riippuen kielteisenä tai myönteisenä asiana.

Uusia merikotkan vaaran paikkoja ovat tuulivoimalat ja sähkölinjat, joihin linnut voivat törmätä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viikon kysymys

Onko sinulla kotivara kunnossa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...