0

Siun sote laajentaa liikuntaneuvontapalvelua uusille asiakasryhmille

Liikuntaneuvontapalvelua on tarjottu kaikilla Siun soten terveysasemilla tyypin 2 diabetekseen tai sepelvaltimotautiin sairastuneille jo huhtikuusta 2019 alkaen. Palvelua on kehitetty edelleen ja vuoden 2020 alusta palvelua voivat hyödyntää myös ylipainoiset odottavat äidit ja erikoissairaanhoidon painonhallintaryhmään osallistuvat asiakkaat eli ENE-ryhmäläiset, jotka noudattavat erittäin niukkaenergiaista dieettiä.

Liikuntaneuvonta on tärkeä osa asiakkaan kokonaisvaltaista hoitoa ja terveyden edistämistä.

– Liikunta auttaa hyvän verensokeritasapainon saavuttamisessa ja tukee painonhallintaa. Se tehostaa painonpudotuksen aikaansaamaa insuliiniherkkyyden paranemista ja edistää siten painonhallinnan tuloksen pysyvyyttä. Samalla myös lihaskudoksen eli rasvattoman kudoksen osuus kasvaa ja rasvakudoksen osuus vähenee, vaikka paino pienenisi vain vähän, kertoo palvelua Siun sotessa kehittänyt kliinisen hoitotyön asiantuntija Eeva Elomäki.

Odottavilla äideillä ylipaino on yksi raskausdiabetekselle altistavista tekijöistä, johon liikunnalla voidaan vaikuttaa. Liikunta auttaa myös raskausajan fyysisessä rasituksessa sekä nopeuttaa synnytyksen jälkeistä palautumista.

– Liikunnan hyödyt ovat monipuoliset. Säännöllisellä liikunnalla voidaan alentaa kohonnutta verenpainetta sekä vaikuttaa myönteisesti kolesteroliarvoihin ja viskeraalisen eli sisäelinten ympärillä olevan rasvan määrään. Se edistää terveyttä kokonaisvaltaisesti, lisää Elomäki.

Liikuntaneuvonta on maksutonta, ja siihen pääsee terveydenhuollon ammattilaisen ohjaamana, esimerkiksi äitiysneuvolan tai oman diabeteshoitajan kautta.

– Liikuntaneuvojina toimivat liikuntaneuvontaan koulutetut fysioterapeuttimme, jotka auttavat asiakkaita löytämään juuri heidän arkeensa sopivat tavat liikkua. Liikuntaneuvoja laatii asiakkaan kanssa yksilöllisen liikuntasuunnitelman ja tukee niin alkuun pääsemisessä kuin suunnitelman toteuttamisessa, kertoo Siun soten terapiapalveluiden palvelupäällikkö Ritva Mönkkönen.

 

Liikuntaneuvontapalvelu lähti Pohjois-Karjalassa kokeiluna liikkeelle jo vuonna 2016. Kokeilu toteutettiin sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa ja UKK-instituutin hallinnoimassa VESOTE-hankkeessa, joka päättyi 2018 lopussa. Hyväksi havaittu liikuntaneuvonta on vakiintunut osaksi Siun soten terveysasemien toimintaa.

Viikon kysymys

Oletko nähnyt Saimaalla norppaa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...