0

Tapahan Maisa on vuoden eräkoira Enonkoskella

Sileäkarvainen kettuterrieri Tapahan Maisa palkittiin Enonkosken erätulilla vuoden eräkoiran -palkinnolla. Koiran omistaa Jarmo Aholin. Maisa on kokenut koira, joka sai käyttövalion arvon jo alle kolmevuotiaana molemmista luolakoirien koelajeista; metsästysvalio ja luolavalioarvo.

Näyttelystä se saanut  avoimen luokan erittäin hyvä -laatumaininnan. 

Koiran saalistilastossa on 50 mäyrää ja supeja pitkälti yli sata kappaletta. 
Viime vuonna syntyneessä pentueessä on kolme narttua ja kaksi urosta.
– Kaikki toimivat jo metsästyksessä ja kokeissa. Osa pentueen jäsenistä on saanut saalista ja yksi saavuttanut 16 kuukauden iässä KVA-L -arvoon vaadittavat koetulokset.

Omistaja kehuu koiraansa älykkääksi, joka on opettanut isäntäänsä enemmän kuin päinvastoin.

 

Maisa on Pentti Nousiaisen kasvatti Enonkosken Ihamaniemeltä. 

– Maisan suku oli minulle hyvin tuttu jo koiraa ottaessa, olen metsästänyt sekä sen emällä, että mummolla sekä useilla sukulaisilla. Lisäksi olen omistanut Maisan enon jota myös pidin myös erittäin hyvänä koirana. Siten odotukset olivat kovat jo koiraa hankkiessa, Jarmo Aholin kertoo.

Maisa oli niin sanotusti myöhäissyttyinen eli se heräsi riistalle vasta kaksivuotiaana. Sen jälkeen kehitys oli nopeaa ja ennen kolmea ikävuotta koira saavutti molemmat luolakoirien käyttövalion arvot eli sekä taipumuskokeesta että metsästyskokeesta. 

Jarmo Aholinin mukaan Maisalla on alusta asti ollut hyvä ja järkevä tyyli työstää riistaa.  Sen vuoksi sillä on metsästetty myös mäyriä ja kettuja vaikkakin luolakoirametsästys keskittyykin vieraslaji-supikoiran pyyntiin. Yksi näätäkin on sattunut eräksi.

– Koulutin Maisan jo nuorena tulemaan kutsumalla luokse ja se tuleekin metsällä käskystä pois riistan edestä jos ampumatilanne aukeaa. Se on erittäin arvokas ominaisuus etenkin mäyränpyynnissä. Maisa osaa istua repussa kun talvella hiihdetään pitkiäkin matkoja pesille eikä väsytä siten itseään hangessa kahlaamalla. Koska koira on älykäs, ei sairaslomia ole tarvinnut viettää metsästyksen vuoksi milloinkaan. 

 Metsästämme aika isolla alueella, voidaan sanoa Savonlinnan talousalueella, useimmiten vieraana seurojen alueilla missä ei ole omia luolakoiria. Siten saalimääräkin turpoaa äkkiä suhteellisen suureksi. On kuitenkin sanottava että savolaiset kivikot ovat suhteellisen hankalia maastoja, eteläisen suomen petotihentymissä saalis olisi äkkiä moninkertainen. Sitä ei voi kuitenkaan lukea koiralle viaksi. Maisa on ollut erittäin miellyttävä ja helppopitoinen ja tullut loistavasti toimeen perheemme lastenkin kanssa, Jarmo Aholin kertoo.

 

Viikon kysymys

Oletko nähnyt Saimaalla norppaa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...