0

Kertuista vaatimattomin

Kerttujen heimo Sylvia tunnetaan ennen kaikkea mustapääkertusta, jonka hivelevän kaunis laulu ja talven vietto etelän mailla on innoittanut joululaulun sanoittajaa.
Harvalukuinen mustapääkerttu kelpuuttaa asuinsijakseen Puruveden seudun komeimmat lehdot. Hernekertulle kelpaa sen sijaan elinpiiriksi hakkuun laita, taimikko, pensaikko tai pihamaa niin maaseudulla kuin taajamissakin. Sulkeutuneessa metsässä hernekerttu ei viihdy.
Hernekerttu ei voi komeilla ulkonäöllään tai laulullaan. Koiras esittää yksinkertaista säkätystä, jota voi juuri ja juuri lauluksi kutsua.
Hernekerttukanta on säilynyt Puruveden seudulla melko vakaana. Ilmeisesti pikkulintujen muuttopyyntikään Välimeren ympäristössä ei ole koetellut tätä pientä lajia niin paljon kuin suurempia ja komeampia sukulaisiaan.
Kerttujen vaatimattomin edustaja kuuluu lintujen katajaiseen kansaan. Hernekerttu valitsee pesäpaikakseen usein tiheän katajan, joka tarjoaa suojan tuulta, sadetta ja monia petojakin vastaan. Heiveröinen pesä ei hevillä paljastu, sillä emot osaavat puikahtaa kotiinsa huomaamattomasti.

Viikon kysymys

Nautitko kaamoksen pimeydestä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...