0

Naapuripäivän herättelemiä muistoja

Naapuripäivä on melko nuori tulokas teemapäiviemme joukossa. Sitä vietetään ympäri maailma 28. toukokuuta. Eurooppalaisen naapuripäivän vietto on Ranskasta lähtöisin ja Euroopan suurin kansalaistapahtuma. Meillä sen vietto alkoi 2010, jolloin useampi kaupunki lähti mukaan teemapäivän viettoon. Naapuruudelle omistetulla päivällä tahdotaan korostaa hyvien naapuruussuhteiden merkitystä.
Lapsuudessani maalla oltiin naapureiden kanssa vilkkaassa kanssakäymisessä. Viikoittain tavattiin talvikaudella erilaisissa ompeluseuroissa. Sodan jälkeisinä parina kolmena vuosikymmenenä hengelliset tilaisuudet olivat maaseudulla yleisiä. Helluntailaisten tilaisuuksien haitarimusiikki kiinnosti myös nuorisoa.

Talkoot olivat yleisiä noina vuosikymmeninä. Talkoilla raivattiin peltoa, katettiin kattoja ison joukon voimin. Mielensäpahoittaja, Suomen tunnetuin purnari hyväksyi talkoot. Hän kertoo, että hänen talonsa on kohonnut talkoovoimin.
Rukiinleikkuutalkoissa sirpit suihkivat, lyhteitä syntyi ja pian pitkä rivi kuhilaita kohosi kuivumaan elopellolle. Talkoista jäi mukana olleille hyvä mieli. Naapuria tuli autettua. Jonakin päivänä saataisi apua tarvita itsekin.
Syysteurastuksen aikaan kutsuttiin naapurit sikasopalle. Tuosta keitosta on jäänyt mieleeni erikoisesti keiton pinnalla olevat vaaleat pallerot, joita myvyiksi kutsuttiin. Ne olivat meistä lapsista erikoisen hyviä. Joskus niitä itsekin valmistin, mutta lapsuuden makunautintoon ne eivät yltäneet.

Naapureissa käytiin ilman erillistä kutsua. Piipahdettiin silloin kun oli aikaa ja vaihtelun tarvetta. Yleensä sunnuntait olivat vierailupäiviä. Talvisin isä saattoi valjastaa hevosen kirkkoreen eteen ja yhdessä vanhemmat ajelivat jonkun naapurin luo kyläilemään. Nuo sunnuntaiset vierailuhetket olivat arjen luksusta sen ajan ihmisille kaiken puurtamisen keskellä.
Myös pitkinä talvi-iltoina naapurit tapasivat toisiaan. Ilta kului rattoisasti tarinoidessa, sillä televisiota ei ollut, joka olisi vanginnut seuraansa. Miehet porisivat omassa porukassaan. Heidän hiljainen tarinointinsa eksyi varmaan usein sotapoluille. Naisten tarinointi sukkapuikkojen kilinän säestämänä tavoitteli iloisempia sävyjä.

Uskon moniin ongelmiin löytyneen ratkaisun kun niitä on naapurien kanssa usealta kantilta pohdittu. Myös ilot ja surut koettiin yhdessä. Sanotaan, että jaettu ilo kaksinkertaistuu ja jaettu suru puolittuu.
Yhteiset tapahtumat ja naapurien kanssa tiivis kanssakäyminen olivat yhteisöllisiä hetkiä, joilla oli iso merkitys sodasta toipuvalle kansakunnalle. Sosiaalinen hyvinvointi ei synny itsestään. Tuolloin naapureilla oli tärkeä osa hyvinvoinnin synnyssä.
Nykyään monissa maalaiskylissä eletään tapahtumattomuuden aikaa, kun vertaan tätä aikaa muutamien vuosikymmenten takaiseen aikaan. Kaupunkilainen tapa, jossa vierailulle mennään kutsuttuna, on vallannut maaseudun. Yllätysvieraita ei juuri näy. Joskus kaipaan entisiä aikoja. Mielensäpahoittaja toteaisi tässä kohtaa, että ennen oli paremmin.

Enni Holi
Punkaharjulainen
harrastajakirjoittaja

Viikon kysymys

Muuttuivatko kesäsuunnitelmasi suurien tapahtumien peruuntumisen vuoksi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...